Muntatge de Feijóo, Pedro Sánchez i Abascal amb Madrid de fons

POLÍTICA

Madrid també s'implica a la campanya catalana

Feijóo i Abascal s'han bolcat al 12-M amb un PSOE i Sumar molt més discrets

Aquestes eleccions catalanes tenen un aspecte de punt de partida. I és que, en aquest 12-M, s'aclariran diversos factors que determinaran la política catalana i espanyola.

Entre ells, els més destacats són: la força que tingui Aliança Catalana, la pugna entre el PP i Vox pel quart lloc i la reorganització de l'espai independentista després del vendaval polític que ha provocat Sánchez.

Aquesta transcendència de les eleccions del 12M explica que els líders nacionals dels partits hagin tingut una presència molt destacada a Catalunya. Només cal comparar-ho amb les eleccions basques per adonar-se que, aquí, a Catalunya, es juguen coses importants. Tot i que la presència de la dreta ha estat molt més evident que la de l'esquerra.

Feijóo i Alejandro Fernández, junts, al Port de Tarragona el 16 d'abril del 2024

Feijóo, Ayuso i Abascal

El rècord és per a Alberto Núñez Feijóo, que ha estat en 12 actes electorals per recolzar Alejandro Fernández. El més destacat – i així ho reflecteixen tots els mitjans – és que el líder dels populars ha entrat de ple en el debat sobre la immigració irregular i la inseguretat. És a dir, que al PP veuen clar que Vox té més resistència del que es creia. Cosa de la qual també va avisar el director del CIS català.

Des de Mataró fins a Tortosa i passant per Barcelona o les Terres de l'Ebre: Feijóo s'ha fet una bona passejada per Catalunya. Tot i que també ha estat molt destacada la presència de la presidenta Díaz Ayuso, que per al PP és un imant electoral de les classes mitjanes i mitjanes-altes. Dilluns va tenir un acte a Sarrià i se n'espera un altre per avui, dijous, també a Barcelona.

El que també ha tingut una presència molt destacada ha estat Santiago Abascal, que ha figurat en 9 actes.

La seva estratègia electoral ha passat per mítings no gaire grans i prioritzant el debat de la immigració i la inseguretat. També destaquen les participacions de figures conegudes per als seus votants com Rocío de Meer o José María Figaredo. El tancament de campanya serà demà, a Barcelona, i al mateix lloc on va intervenir Ayuso: Plaça Artós.

Menys presència de l'esquerra

Per la seva banda, l'esquerra ha tingut una presència de líders nacionals força més limitada.

En el cas del PSOE, destaca el fet que Pedro Sánchez no hagi tingut una presència gaire marcada a la campanya. Després de la seva jugada amb la carta i els cinc dies de reflexió, tot apuntava que estaria omnipresent a Catalunya. De fet, l'endemà d'anunciar que es quedava es va deixar caure per la Fira d'abril.

Imatge de Ruben Viñuales, Pedro Sánchez i Salvador Illa en un acte de campanya a Tarragona

En total, el president del Gobierno haurà estat en quatre actes a Catalunya, tres vegades menys que Feijóo. Tot i que és cert que el PSOE s'ha donat molt suport a si mateix amb l'expresident Zapatero i la seva reivindicació del diàleg. En qualsevol cas, l'expresident ja feia un temps que es deixava caure per Catalunya per abonar la idea de l'amnistia i de la reconciliació.

Finalment, la presència de Yolanda Díaz ha estat gairebé testimonial, amb només 3 actes per recolzar Jéssica Albiach. Cal tenir present que Sumar està en un evident procés de desintegració que ha encadenat notables fracassos electorals a Galícia i Euskadi. El que sí que ha tingut una presència més destacada ha estat el ministre Urtasun, que al capdavall és de l'aparell profund dels Comuns, és a dir, de l'extinta ICV.

➡️ Política

Més notícies: