Plànol mitjà de José Luis Rodríguez Zapatero fent cara d'enfadat mentre fa gestos amb la mà dreta
POLÍTICA

Zapatero demana per a Catalunya el que no va ser capaç de fer com a president

En un acte a Barcelona, ha parlat que l'amnistia servirà per estabilitzar Espanya i Catalunya: el mateix que va dir fa gairebé vint anys

L'expresident Zapatero s'ha significat molt dins de la política de Sánchez. De fet, l'actual president el va rescatar després d'aquells anys de traïcions al PSOE. Ara és un dels seus defensors en públic que més aprecia.

A més del seu impacte mediàtic, Zapatero té contactes aquí i allà i fa d'aconseguidor amb l'amnistia. I ara, com va dir també fa deu anys, Zapatero insisteix que l'amnistia servirà per apaivagar Catalunya.

Catalunya com a nació

"Avançar en el reconeixement de la identitat nacional de Catalunya", ha dit Zapatero en un acte organitzat per La Vanguardia. L'expresident ha parlat de l'amnistia, de la situació política i això ha conclòs: que Catalunya avança cap al reconeixement nacional. Ressuscita així el que va intentar al seu dia amb l'Estatut i que no li va sortir bé.

Per tota la resta, la intervenció de l'expresident dona carta de naturalitat al confederalisme asimètric cap al qual ens dirigim. És la concreció pràctica de la tesi “plurinacional” que vertebra ara la política territorial del PSOE. És a dir, que la “identitat nacional” catalana dins d'Espanya reforçarà tant Catalunya com Espanya.

La maniobra està coordinada amb Moncloa i, també, amb La Vanguardia. Perquè la votació no voli pels aires, Sánchez i Puigdemont s'han de fer picades d'ullet. Primer va ser Puigdemont, que a les xarxes va explicar el seu vot i va agrair els “esforços” del PSOE. I després Sánchez, que ha dit que els independentistes no són terroristes.

“I vostè i jo ho viurem”

Tot plegat, l'expresident Zapatero veu en l'actual situació el que va intentar fer ell i no li va sortir. Va procurar donar-li un Estatut d'Autonomia a Catalunya que al final van tombar els tribunals. Tenint en compte el camí judicial que l'amnistia té al davant, la situació es presenta força paral·lela a la present.

Sobre el paper que ara tenen els tribunals, Zapatero ha volgut ser més o menys explícit. Sobre la reobertura de causes com la del Tsunami, Zapatero ha dit que “l'atzar no ha estat favorable”. I que aquests “moviments judicials sens dubte tenen un impacte potencial, significatiu i sensible a la llei”

Sigui com sigui, l'expresident va tenir moltes esperances a la seva antiga política amb l'Estatut. Va dir que serviria per millorar i estabilitzar Catalunya de cara al futur. En una antiga entrevista a El Mundo - quan Pedro J encara era director - Zapatero va dir que “dins de 10 anys Espanya serà més forta, Catalunya estarà més integrada i vostè i jo ho viurem”:

Només queda per comprovar si, aquesta vegada sí, d'aquí a deu anys Catalunya estarà millor i Espanya més estabilitzada. Ara com ara, Zapatero porta una predicció i no ha encertat.

➡️ Política

Més notícies: