Muntatge amb els dirigents Ernest Urtasun, Janet Sanz, Josep Vendrell i Aina Vidal
POLÍTICA

ICV: primer els Comuns i ara a buscar el control de Sumar

Iniciativa per Catalunya no només no ha mort, sinó que fa temps que controla Catalunya en Comú. Ara es prepara per portar també les regnes de Sumar

Per a molts, parlar d'Iniciativa per Catalunya és mirar el passat. Ens porta a Rafel Ribó, Eulàlia Vintró, Joan Saura o Joan Herrera. Tripartits, Ajuntament de Barcelona i Àrea Metropolitana. Però no s'equivoquin: ICV és més viva que mai i mana més del que pugui semblar a simple vista.

Per començar, la formació ecosocialista mai no ha acabat de morir del tot. Va haver de presentar un concurs de creditors i un ERO el 2019 perquè arrossegava un deute milionari. Es va haver de dissoldre formalment per evitar que el deute dels 9 milions d'euros arribés als seus dirigents. Però res més enllà de la realitat: bona part de la seva direcció són els que tallen el bacallà als Comuns i des de fa res a Sumar.

Segur que us sonen els noms d'Ernest Urtasun, Aina Vidal, Janet Sanz, David Cid, Josep Vendrell o Candela López. Tots ells són amb Ada Colau i Jéssica Albiach els noms forts de Catalunya en Comú i comparteixen el mateix: vénen d'ICV.

Tots ells van tenir responsabilitats importants dins d'Iniciativa i fa temps que ostenten un càrrec públic en nom dels Comuns. Ernest Urtasun és el flamant ministre de Cultura i Aina Vidal va ser la cap de llista de Sumar a Barcelona designada pels Comuns. Janet Sanz continua sent regidora a l'Ajuntament de Barcelona, mentre que a David Cid el tenim al Parlament. Candela López no va poder ser alcaldessa de Castelldefels, però està en un lloc segur: la Diputació de Barcelona.

Ernest Urtasun i Ada Colau, asseguts i recolzant els colzes en una taula es miren fixament mentre parlen

Però no només són dels pocs que ocupen els millors càrrecs públics dels Comuns: es tracta de dirigents amb capacitat de decisió interna. Són els que decideixen, organitzen, escullen qui anirà a llistes i –el més important– qui cau. Perquè vénen d'ICV, que no era un moviment ciutadà, sinó un partit polític del sistema.

Aquesta és segurament la gran diferència que hi ha hagut entre els Comuns i Podem. Mentre que els de Pablo Iglesias van ser incapaços de crear una certa estructura interna, ICV s'ha apoderat de la marca catalana i ha creat un partit. Tot i que tingui poca implantació més enllà de Barcelona, segueixen unes instruccions, hi ha un mínim de quadres. En resum: ICV no ha mort, ha mutat amb un altre nom però fent exactament el mateix.

El desembarcament d'ICV a Sumar

Un cop Catalunya en Comú ja té certa estabilitat i Ada Colau ha decidit que es queda a Barcelona, Iniciativa vol fer ara el mateix a Sumar. No ho va poder dur a terme amb Podem, formació unipersonal que es va diluir sense Pablo Iglesias. Yolanda Díaz sembla més llesta en aquest àmbit i entén que si vol anar més enllà ha de muntar una estructura. Que Sumar passi de democràcies internes i assemblees per ser un partit dels de sempre, vaja.

Pla mitjà curt d'Aina Vidal, número 1 de Sumar En Comú Podem a Barcelona

I, és clar, qui millor que algú d'ICV per fer-ho. Serà Josep Vendrell, la seva mà dreta fins ara, el responsable de posar ordre dins de Sumar.

Vendrell us sonarà perquè va ser el secretari general d'Iniciativa per Catalunya Verds entre el 2013 i el 2016, quan la formació ja estava a les hores baixes. Abans va ser alt càrrec del tripartit a la Generalitat i diputat al Parlament. Fins ara era el cap de gabinet de Yolanda Díaz al Gobierno, però no repetirà al càrrec per dur a terme el seu nou rol.

Sumar no vol caure en els mateixos errors que Podem i allà hi havia els quadres d'ICV esperant el seu moment. Ernest Urtasun és ministre i de moment portaveu de la formació i Josep Vendrell el nou lampista del partit. I això només és el principi.