Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació mirant cap al sostre

POLÍTICA

Fracàs de Yolanda Díaz a les eleccions basques i avís als Comuns

La guerra civil amb Podemos dessagna Sumar i la seva última oportunitat seran les eleccions catalanes

Continua la desintegració de Sumar. Si a Galícia no van aconseguir ni entrar-hi, a Euskadi han entrat de manera testimonial. Al capdavall, Yolanda Díaz ha tret un diputat pel caprici del recompte. És com aquelles ocasions que es compra una empresa en fallida pel preu simbòlic d'un euro.

La lenta venjança d'Esglésies

A les anteriors eleccions basques, la famosa 'esquerra a l'esquerra del PSOE' va aconseguir sis diputats. Ara s'han quedat amb un. És a dir, que passa el que era evident: la guerra civil amb Podemos trasllada tot el vot cap a Bildu.

Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats en la seva intervenció gesticulant

Amb l'anecdòtic diputat que ha tret per Àlaba, Yolanda Díaz allarga el patiment que va començar a les gallegues, ha seguit amb les basques, continuarà amb catalanes i acabarà amb les europees. Com ja explicàvem a E-Notícies fa quatre mesos, Sumar és un partit només per analogia i la seva descomposició és un fenomen gairebé natural .

Es miri per on es miri, l'únic guanyador de l'esquerra nacional ha estat Pedro Sánchez . D'altra banda, l'esquerra sobiranista – és a dir, aquesta barreja de nacionalisme i progressisme – ha devorat completament Podemos i Sumar. En última instància, no és altra cosa que la morta lenta i dolorosa a què Pablo Iglesias va condemnar Yolanda Díaz per venjar-se de la seva traïció.

I és que, igual que a Galícia, la victòria de Podemos a Euskadi era la derrota de Sumar. Recordem que Pablo Iglesias va arribar a demanar el vot per al BNG a Galícia amb la intenció de dessagnar Sumar . Amb aquest panorama, un votant de Podemos o de Sumar a territoris nacionalistes transita de manera previsible a l'esquerra sobiranista.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

Per la resta, això deixa unes perspectives força ombrívoles per als Comuns. És cert que Catalunya té una lògica única i intransferible, però sembla inversemblant que aquesta cadena de fracassos no els afecti d'alguna manera. Per la seva banda, Podemos ja ha anunciat que no es presentaran a Catalunya, cosa que significa que concentraran les seves forces a les europees.

Com que és circumscripció única, a les europees, Sumar ja no es podrà amagar en cap de les seves marques. En particular, als Comuns, que són l'última oportunitat que té Yolanda Díaz perquè el seu projecte no s'enfonsi definitivament.

➡️ Política

Més notícies: