Diari de campanya, dia 12: Ayusomania a l'upper Diagonal
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, és com aquesta cervesa catalana que 'on va, triomfa'
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, és com aquella cervesa catalana que "allà on va, triomfa". I aquest dilluns ho ha fet a Barcelona. També hi ha hagut Ayusomanía a l’upper Diagonal.
La líder del PP madrileny, que ha acompanyat al candidat del seu partit a la presidència, Alejandro Fernández, ha estat la gran protagonista d’aquest dilluns de campanya. Era la seva primera aparició. En tindrà tres més, dijous i divendres, a Girona, Tarragona i Lleida. Fernández sap que Ayuso suma i guanya en selfies -tot i que alguna adolescent, després de fer-s’hi la foto, preguntés amb veu alta que qui era-. “És igual, és famosa” deia somrient.
Amb la majoria de candidats reservant-se pel segon debat televisat, el que va moderar, i molt bé, Ana Pastor a La Sexta, ahir va ser el torn dels actors secundaris. L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va posar veu a les propostes dels Comuns en matèria d’habitatge. “Ens plantarem”, va dir, amb relació a si els seus vots són imprescindibles per a qualsevol investidura.
També d’habitatge va parlar la presidenciable de la CUP, Laia Estrada, que va enviar a una altra representant al debat de La Sexta. Els cupaires proposen 32.500 nous pisos de lloguer social anuals els pròxims 15 anys i un pressupost de més de 4.000 milions d'euros anuals.
L’altre candidat que no va anar al debat televisiu, el juntaire Carles Puigdemont, va tornar a pujar a l'escenari d’Argelers sur Mer per demanar al seu electorat mobilitzar i convèncer en aquesta última setmana de campanya els indecisos i els que es plantegen no votar el 12 de maig.
Junts treballa amb un sondeig intern que els empataria a entre 36 i 38 escons al PSC de Salvador Illa. Per això Puigdemont, que està “embravit”, segons gent del seu entorn més proper, es veu capacitat de guanyar els comicis.
Ahir, que era el darrer dia per publicar enquestes, segons la llei electoral, la majoria de mitjans i el CIS del socialista José Félix Tezanos es van llançar a fer els seus pronòstics. I la majoria, excepte l’intern de Junts, dibuixen un mateix escenari: el de la ingovernabilitat. En tots Illa guanyaria les eleccions, Puigdemont quedaria en segona posició, Aliança Catalana irrompria amb molta força i Ciutadans desapareixeria.
Això últim, el fet de convertir-se en una força extraparlamentària, comença a ser assumit pels taronges. Fins al punt que, aquest dilluns, Carlos Carrizosa va fer autocrítica en una entrevista gravada amb anterioritat. Bé, autocrítica a mitges. El candidat de Ciutadans va afirmar que “Arrimadas mai hauria hagut d’anar a Madrid".
Al debat de la nit, a diferència del que es va emetre a TVE, es va visualitzar que la campanya comença a pesar. I que els candidats estan cansats i nerviosos. Tots van apujar el to per intentar, com va demanar Puigdemont, mobilitzar als indecisos que segons el CIS són un 40% encara avui en dia. I segurament la gran guanyadora va ser l’única candidata amb possibilitats d’obtenir escó que no hi era present: Sílvia Orriols, d’Aliança Catalana.
Pastor, que ja té experiència en això de moderar debats, va intentar treure aigua clara a l’escenari postelectoral. Als possibles pactes que es puguin subscriure després del diumenge. De fet, va ser la primera pregunta que va posar sobre la taula la periodista. I Salvador Illa, en línia amb el que vol la Moncloa, conscients a Madrid que la legislatura depèn de Puigdemont, va evitar respondre a si pactaria amb Junts el pròxim Govern. Els sondejos diuen que seria l’única suma viable.
Més notícies: