Pere Aragonés en un acte de campanya a Terrassa

POLÍTICA

El director del CIS català decideix fer un favor a Pere Aragonès

El CEO va contra l'opinió majoritària i diu que ERC i Junts no estan tan allunyats entre si

El director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Muñoz, ha parlat al programa Cafè d'Idees i ha ofert un panorama electoral una mica diferent del majoritari. Segons ha explicat, al CEO “veiem un empat tècnic entre ERC i Junts”. Això sorprèn si es compara amb allò que diuen la resta d'enquestes que s'han publicat avui.

El CEO iguala Puigdemont i Aragonès

Avui és el darrer dia per publicar enquestes i sondejos. A E-Notícies hem fet una síntesi de les últimes enquestes publicades i totes apunten al mateix. Salvador Illa guanya amb força marge, Puigdemont segon i ERC viu una caiguda notable i es queda al tercer lloc.

D'entrada, sembla difícil que l'independentisme aconsegueix sumar i el motiu és que els republicans baixen força i així ho recullen totes les enquestes. De fet, s'estén el dubte de si ERC podria acostar-se a un daltabaix que el situés més a prop dels 20 diputats que dels 30. L'única enquesta que recull aquesta possibilitat és la de GESOP per a El Periódico, que deixa ERC a la forquilla de 21-23 diputats.

Però el CIS català, el CEO, té una opinió diferent. El seu director, el professor de la UAB, Jordi Muñoz, veu un “empat tècnic” entre Junts i ERC. O el que és el mateix: que ERC no pateix la caiguda que s'augura.

Un empat tècnic vol dir que dues formacions polítiques tenen un marge de vot tan semblant que estadísticament no és possible considerar-lo significatiu. El que diu el director del CEO és que ara mateix Junts i ERC estan igual. I si la resta de les enquestes no reflecteixen aquest empat tècnic, explica Muñoz, és “perquè han tendit a convertir-lo que Junts estaria davant d'ERC”.

Més enllà d'aquesta pilota d'oxigen a ERC, el director del CEO ha donat algunes claus interessants. Com que la participació beneficia molt el PP, que Aliança Catalana s'ha consolidat o que Vox no baixa tant com inicialment es pensava. Diumenge se sabrà qui tenia raó.

➡️ Política

Més notícies: