Salvador Illa i Núria Parlón envoltats d'agents de Mossos d'Esquadra amb uniformes i gorres.
POLÍTICA

El PSC continua amb el seu canvi de relat a Interior

Els socialistes són conscients que el problema de la seguretat dispara la ira i la desafecció dels ciutadans

Des que va esclatar el debat de l'augment de la inseguretat a Catalunya, el PSC ha modificat el seu discurs de manera progressiva. Tot i que cal tenir present un efecte òptic: i és que veníem de l'època ERC, quan aquesta realitat es dissimulava. Però la veritat és que la seguretat és la principal preocupació dels barcelonins, i això explica el seu evident interès electoral.

Un cop al poder (Ajuntament de Barcelona i Generalitat), el PSC ha anat incrementant la duresa de les seves paraules. El president Illa, per exemple, va qualificar la seguretat de “prioritat” i de mesura política “progressista”. Per la seva banda, l'alcalde Collboni també ha estat molt contundent a l'hora de referir-se a la “xacra” de la multireincidència.

El PSC, en definitiva, té assumit que hi ha poc marge per al matís quan es tracta del problema de la inseguretat. Encara més quan hi ha adversaris polítics que mouen el discurs en aquesta direcció, des del PP fins a Vox i passant per AC. I la figura socialista encarregada de canalitzar tant el debat com el problema és la nova consellera d'Interior, Núria Parlon.

Núria Parlón estreny la mà d'un agent de Mossos mentre altres oficials de policia i persones observen, amb una camioneta policial de fons.

El PSC dona per descomptat l'augment de la inseguretat

D'entrada, Parlon va constatar la realitat de l'augment de la inseguretat i va assenyalar que la seva prioritat era “revertir el revolt delinqüencial”. Va posar força èmfasi en la multireincidència, que dispara la percepció d'inseguretat, i en l'augment d'armes blanques. El tinent d'alcalde de seguretat, Albert Batlle, també ha mostrat la seva preocupació per la “cultura de la navalla” a Barcelona.

Per tot això, Parlon va parlar d'una “nova etapa” a Interior (cosa relativament semblant al que ha passat amb Espadaler a Justícia). En aquest sentit, Parlon ha destacat la situació de Barcelona, però també va fer referència a la resta de ciutats de Catalunya. Com s'ha explicat a E-Notícies, han estat els alcaldes (de tots els colors polítics) els que han alçat la veu amb més claredat.

Així, el Govern pretén augmentar la plantilla de Mossos amb 570 agents més cada any, reforçar la cooperació policial i crear noves unitats especialitzades. El motiu és que un dels problemes de seguretat particulars és l'augment del crim organitzat i del narcotràfic. Sobre això, cal destacar la degradació del barri del Raval per culpa de la florida dels narcopisos, que Batlle va admetre que tenen dificultats per controlar.

Agents de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana amb una dona detinguda després dels registres efectuats als

I l'assumpte més espinós

Ahir mateix, la consellera Parlon va tornar a referir-se al debat d'inseguretat, i ho va fer parlant de la cara més espinosa: els delinqüents d'origen estranger. Davant els micròfons de RAC1, la consellera va parlar que “hi ha un percentatge important de persones que no tenen DNI espanyol que cometen delictes”. Així mateix, va carregar contra els partits que “aprofiten” aquesta realitat delinqüencial:

“Davant de la delinqüència, la ciutadania vol determinació i exigeix als poders públics sentir-se segurs”, va assenyalar la consellera. "No hi pugui haver impunitat", va concloure, en al·lusió a la reforma del codi penal que s'ha aprovat per resoldre la multireincidència. La prioritat d'aquesta reforma és canviar la tipificació penal de la multireincidència, que deixa aquests criminals en uns llimbs d'impunitat.

Assistim, doncs, a l'obertura progressiva d'un debat que encara divideix la realitat del carrer i la realitat del discurs polític. El PSC és plenament conscient que aquest tipus de problemes són els que disparen la ira ciutadana i fan caure governs. I encara que li donin la mínima visibilitat possible, els socialistes donen per descomptat que, si no redrecen el problema durant aquesta legislatura, tindran un seriós obstacle electoral en el futur.

➡️ Política

Més notícies: