Una dona amb cabells curts i foscos, vestida amb un vestit fosc, parlant en un podi amb dos micròfons i aixecant les dues mans.
POLÍTICA

Núria Parlon reconeix que 'una part important' dels delinqüents són estrangers

És la primera vegada que un membre del govern català parla tan clar sobre un tema que fins ara era tabú

La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha reconegut aquest matí, en una entrevista a RAC1, que “una bona part” dels delinqüents a Catalunya “no tenen DNI”. És a dir, que són estrangers.

És la primera vegada que un membre del govern català parla d'una manera tan clara sobre una cosa que era tabú . Això té més rellevància perquè qui ho diu és la responsable d'Interior, tenint en compte la línia bonista imposada per l'anterior conseller Joan Ignasi Elena.

Salvador Illa i Núria Parlón envoltats d'agents de Mossos d'Esquadra amb uniformes i gorres.

Núria Parlon ha insistit que Catalunya és "un país segur", però també ha llançat un dard als que neguen el problema de la delinqüència: "El pitjor que podem fer és negar la gran i trobar-nos després de front amb les dades, perquè després el missatge que rep la ciutadania és d'impunitat. La gent deixa de fer coses perquè se sent insegura, i des del govern hem de garantir la seguretat".

Sobre la relació entre immigració i inseguretat ha dit que “cal ser curosos”. Ha defensat la immigració que "contribueix a dinamitzar l´economia i que són exemple d´una integració perfecte". Però ha reconegut que “una part important dels delictes els estan cometent persones que no tenen DNI nacional”.

Tot seguit ha dit que "la policia fa la seva feina", però que "cal defugir els discursos d'odi que aprofiten la inseguretat per estigmatitzar alguns col·lectius". Uns discursos de què Parlon ha renegat en nom del seu govern.

Parlon sobre la multireincidència

La consellera també ha desmuntat un altre tabú: “Hi ha situacions delictives que no es poden associar a factors de vulnerabilitat”. A més, ha defensat un model d'immigració "ordenat" i actuar "amb tota l'eficàcia" contra la delinqüència".

Núria Parlon ha reconegut que hi ha un problema amb la multireincidència a Catalunya, sobretot amb els furts. Ha dit que han augmentat la presència policial, però que el problema és el col·lapse de la justícia: "Encara que tu tinguis una bona legislació, sinó pot garantir els procediments per castigar la delinqüència creix la sensació d'inseguretat".

Parlon ha dit que “tenim un sistema profundament garantista”, però que això no es pot traduir en “impunitat”.

Més determinació

Parlon diu que una part de la inseguretat està relacionada amb la percepció, i que davant de l'activitat delictiva no hi pot haver impunitat. "La gent vol determinació davant de la inseguretat", ha afirmat la consellera, i ha promès més efectius dels Mossos d'Esquadra.

Ara hi ha 19.000 agents, i la consellera ha fixat com a objectiu la incorporació de tres mil agents més fins al 2030.

➡️ Política

Més notícies: