Dos homes posen davant d?un fons de llums d?emergència d?un vehicle policial.
POLÍTICA

Més alcaldes se sumen a la lluita contra la multireincidència a Catalunya

El món local segueix en peus de guerra per l'augment de la delinqüència als municipis catalans

Els alcaldes de Junts a la comarca del Maresme, liderats per l'alcalde de Calella, Marc Busch, van iniciar fa mesos una protesta contra la multireincidència. Demanaven l'expulsió immediata dels estrangers delinqüents, i la veu va arribar fins al Congrés dels Diputats amb la reforma del codi penal. Altres alcaldes han aixecat la veu contra la xacra de la multireincidència , com Xavier García Albiol a Badalona, Félix Larrosa a Lleida i Jordi Masquef a Figueres.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de la ciutat de Manresa i al capdavant un agent de Policia Local

Ara el moviment creix amb la reacció de diversos alcaldes de la comarca de l'Alt Penedès contra l'auge de la delinqüència. Una nodrida representació de càrrecs electes de Junts i Impulsem el Penedès s'han unit per reclamar mesures contra la multireincidència.

A la trobada van assistir els alcaldes de Sant Quintí de Mediona, Santa Fe del Penedès, Torroelles de Foix, Avinyonet, Cabanyes, Font-Rubí i Castellví de la Marca. Els seus municipis comparteixen alguna cosa en comú, i és que la vida dels seus veïns es veu afectada per “la inseguretat i la reincidència de furts i delictes petits”. A més, a moltes d'aquestes localitats ni tan sols hi ha presència de cossos policials.

Millorar la seguretat dels veïns

Per això s'han coordinat per impulsar mocions als seus respectius ajuntaments per exigir una reforma del codi penal. Demanen un enduriment de les sancions i més recursos judicials per combatre la multireincidència de manera més eficaç. Volen així “millorar la seguretat dels veïns i les veïnes, així com la convivència ciutadana”.

L'alcalde de Sant Quintí de Mediona, Bernat Catasús, va advertir sobre el cansament dels ciutadans davant l'auge de la delinqüència. Va posar l'accent sobretot en els petits delictes que poden no ser molt greus però afecten la convivència, el dia a dia d'aquests ciutadans. Són precisament aquests delictes de petita intensitat els que augmenten la percepció d'inseguretat i els que els alcaldes demanen aturar.

Catasús també es va queixar que “els ajuntaments assumeixen tasques de seguretat i ordre públic que haurien de correspondre a altres organismes”. Per això ha demanat més presència dels Mossos d'Esquadra a pobles més petits i aïllats.

Canvis legislatius

Però, més enllà de la presència policial, els alcaldes consideren que sense un canvi legislatiu la situació no millorarà. Així ho ha manifestat Jordi Bosch, alcalde de Santa Fe del Penedès, que creu que “seguirem patint molts casos de delinqüents que són detinguts desenes de vegades però que entren per una porta i surten per l'altra”.

En aquest sentit, recolzen la reforma del codi penal impulsada per Junts al Congrés dels Diputats. Aquesta reforma proposa que les sancions a la multireincidència no depengui del muntant de les infraccions, que ara mateix està fixat als 400 euros. Així com establir penes dun a tres anys de presó pel robatori de mòbils i dispositius electrònics.

Fa uns dies, els nuclis urbans de l'arc metropolità es van sumar també a la petició de reforma del codi penal. Un exemple més que l'àmbit local desperta contra la delinqüència i l'incivisme en auge després de molts anys de permissivitat de les autoritats a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: