El secretari general de PSC-Units per Avançar, Ramón Espadaler, durant la interpel·lació del PSC-Units al Govern sobre el deute de la Generalitat amb l'àmbit local, al Ple del Parlament, a 2 de novembre de 2021, a Barcelona
POLÍTICA

El canvi de paradigma a Justícia que retrata l'anterior consellera Gemma Ubasart

Espadaler diu que mesures com negar l'entrada a les cuines de presos amb delictes de sang és de 'sentit comú'

En dura competència amb Joan Ignasi Elena, Gemma Ubasart va ser un dels consellers que va deixar més mal record. Els sindicats s'hi van referir com la “pitjor” consellera de Justícia de la història. Cal recordar que durant el seu mandat es va viure l'assassinat d'una treballadora, vagues, 'escratxes' i una reguera constant d'agressions a les presons.

Tot això va deixar un panorama sensible per al nou conseller de Justícia, Ramon Espadaler. Sobretot en un departament com el seu, que tradicionalment no s'ha caracteritzat per donar grans problemes. I amb l'herència que havia deixat Ubasart, el primer que van fer els sindicats va ser saludar amb prudència i certa esperança Espadaler.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

D'entrada – i tal com havien demanat reiteradament els treballadors – la prioritat era acabar amb els excessos del model penitenciari, que posaven en risc la seguretat. De fet, l'eslògan que va tenir el sindicat CSIF va ser “no volem diners, volem seguretat”.

De moment, el conseller Espadaler ja ha fet diverses passes en aquesta direcció. La seva intenció és equilibrar la seguretat amb la funció de reinserció de la presó.

Primers canvis a les presons

Un dels primers canvis va ser prohibir l'entrada a les cuines dels condemnats per delictes de sang. A més de ser una mesura de “sentit comú”, va dir el conseller, la mesura té un clar missatge simbòlic. I és que la Núria López, cuinera, va ser assassinada en una cuina per un pres que tenia un delicte de sang contra una dona.

Imatge de les protestes per l'assassinat de Núria

“Entenem que aquesta modificació és un encert. La nova mesura no implica que aquest tipus de reclusos es quedin sense feina, sinó que se'ls donarà espais més adequats i no en àrees on tinguin accés a tisores, ganivets i altres elements que puguin ser usats per posar en risc la vida, la seguretat i la integritat del centre, de la resta d'interns i dels treballadors”, van explicar fonts sindicals a E-Notícies.

En aquesta mateixa línia, també va destacar la decisió de substituir el director del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), David Font. Els sindicats el van assenyalar com un dels responsables institucionals de l'assassinat de Núria. El motiu per a aquest assenyalament és que el CIRE s'encarrega de gestionar els llocs de treball dels presos.

Reinserció i seguretat

La nova política d'Espadaler no és, doncs, un canvi de paradigma o una esmena a la totalitat. El mateix conseller va dir fa uns dies al fòrum BCN Desperta! que el model penitenciari “no està en crisi”. Per contra, calia acabar amb una política penitenciària marcada per un excés d'ideologia.

"El que hem fet és renovar tot l'equip que gestiona l'àmbit penitenciari", va dir Espadaler en aquest fòrum. Així mateix, va aprofitar per assenyalar que el projecte de reinserció no està renyit amb “incrementar la seguretat dels funcionaris que treballen a presons”.

➡️ Política

Més notícies: