Imatge dels Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Urbana a la part alta de Barcelona
POLÍTICA

La 'cultura de la navalla' s'estén a Barcelona

El regidor de Seguretat, Albert Batlle, admet 'preocupació' per aquest fenomen

Era el novembre del 2022 quan Albert Batlle, regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, va alertar sobre la “cultura de la navalla” que estava proliferant a la ciutat. Ell ho va considerar un fenomen “importat d'altres països” i no van trigar a ploure-li les crítiques, fins i tot per part del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Gairebé un any després, les dades corroboren que la capital de Catalunya té aquest problema a sobre de la taula. “Tots se'm van tirar a sobre”, comenta avui Batlle. El primer semestre del 2023, els actes delictius han augmentat un 14% a la ciutat. I, de mitjana, hi ha tres denúncies diàries per tinença d'arma blanca. De fet, l'Àrea Metropolitana de Barcelona és on més es comissen navalles i ganivets a la via pública.

Primer pla d'Albert Batlle amb cara de preocupació i tocant-se la barbeta amb la mà

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Albert Batlle reconeixia aquest dimecres que la “cultura de la navalla” és “un tema que ens ha de preocupar i molt”. Quan el presentador, Ricard Ustrell, li preguntava si s'ha generalitzat sortir de festa amb arma blanca a Barcelona, el regidor de Seguretat barceloní responia amb un clar i concís “efectivament”.

  • T'INTERESSA: El Govern admet que la delinqüència s'ha disparat a Catalunya

Batlle també comenta els esforços que fan els cossos de seguretat per combatre aquest fenomen. I assegura que actualment hi ha més agents de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra patrullant els carrers de Barcelona per intentar controlar aquesta proliferació d'armes blanques. Això sí, el regidor del PSC també ha reconegut que a les autoritats els “falten més instruments de reacció”.

Plànol general de la plaça Catalunya de Barcelona amb un cotxe dels Mossos en primer pla

Modificacions al codi penal

De fet, Batlle comenta que, des de l'Ajuntament de Barcelona, “hem demanat modificacions al codi penal”. I ha exposat un exemple pràctic de les conseqüències d'una llei suau. "De gener a juny d'aquest any, hi ha hagut 262 delinqüents reincidents que han estat detinguts 1629 vegades i se'ls ha imputat 4065 fets delictius", assenyala. "És una dada perquè hi pensem", sentencia.

"El principal delicte a Barcelona són els furts i tenen una penalitat molt baixa", denuncia Albert Batlle. Cosa que, segons la seva opinió, fa que sigui difícil acabar amb la multireincidència d'aquest tipus de delictes.

➡️ Política

Més notícies: