Agents de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana amb una dona detinguda després dels registres efectuats als "narcopisos" al "El Raval", al districte de Ciutat Vella de Barcelona.
POLÍTICA

La seguretat, principal preocupació dels barcelonins segons el baròmetre municipal

La inseguretat repeteix com la primera preocupació dels ciutadans i els partits en prenen nota

Ja són aquí els resultats de la primera onada del Baròmetre del 2024.

Es tracta d'una enquesta que realitza l'Ajuntament de Barcelona dues vegades a l'any - desembre i juliol - i que mostra el clima social que es viu a la capital de Catalunya. Donat l'ambient que hi ha a la ciutat, cada cop més enrarit, aquests baròmetres són molt il·lustratius.

D'entrada, la inseguretat es manté com la preocupació principal dels barcelonins.

Policia deté una persona

Es confirma així la tendència del darrer baròmetre, que també va col·locar la inseguretat com la principal preocupació dels habitants. El percentatge, això sí, baixa 0,5 punts, passant del 27,7% del desembre al 27,2% d'ara.

Motius d'aquesta preocupació

Tot i que el primer trimestre del 2024 els delictes totals a Barcelona van baixar un 2,4%, la inseguretat continua sent un problema seriós per als barcelonins. Les raons cal cercar-les en altres dades en matèria de seguretat.

El principal és la multireincidència delictiva, que representa un problema social, incomprensible per als ciutadans. I és que, segons la Junta Local de Seguretat, a Barcelona hi ha al voltant de 500 persones que acumulen prop dels 6.200 delictes .

Encara que referides a tot Catalunya, les dades del Ministeri de l'Interior mostren un augment del 12,7% dels homicidis, del 20% en les temptatives d'homicidi i del 10,2% en el tràfic de drogues. Com hem explicat a E-Notícies, aquestes dades tenen una especial traducció a Barcelona i, més encara, a barris com El Raval .

La proliferació de narcopisos i de l'ambient criminal que els envolta ha fet que es visqui una “situació absolutament insuportable”, tal com van dir associacions de veïns a la darrera audiència pública del Districte de Ciutat Vella . Fins i tot el responsable de seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, es va lamentar davant del fet que “és un tema que en molts aspectes ens desborda, lamentablement”.

L'interès dels partits per mostrar un perfil dur

Encara que ho facin amb discreció, alguns partits prenen una bona nota d'aquesta mena d'informacions.

El motiu és que la inseguretat és un d'aquells problemes que es poden endur els governs municipals. I, més que aconseguir una eficàcia absoluta, els ciutadans també valoren els gestos i les actituds proactives. García Albiol a Badalona és un exemple destacat.

En el cas de Barcelona, el partit que ara controla l'Ajuntament, el PSC, ha tingut declaracions i gestos de vegades indistingibles de partits de dretes.

Muntatge de Juame Collboni i un jutjat de Barcelona

L'alcalde Collboni, per exemple, va dir que els multireincidents “reien” a la cara de la policia. Així mateix, càrrecs importants del PSC han arribat fins i tot a celebrar les deportacions de criminals estrangers . Per la seva banda, Salvador Illa va prometre crear una unitat de mossos destinada en exclusiva a lluitar contra màfies i multireincidents.

De la mateixa manera, els partits que han mantingut un discurs ple de matisos amb aquesta realitat social no han aconseguit èxits electorals.

➡️ Política

Més notícies: