Sense fer gaire soroll: el canvi del PSC amb la multireincidència
El PSC observa amb discreció la realitat social de Catalunya i a poc a poc endureix el discurs en matèria de seguretat
Ahir era notícia que la policia nacional havia expulsat 22 criminals multireincidents d'origen estranger i que actuaven a Catalunya. Atès el clam social que hi ha contra la multireincidència, aquesta és una notícia positiva per a molts ciutadans.
Encara que potser el més destacat no fos la notícia en si mateixa, sinó qui la va anunciar i qui la va celebrar. Tots dos eren del PSC.
L'encarregat d'anunciar-la va ser el Delegat del Gobierno a Catalunya i una peça important de la maquinària interna del partit, Carlos Prieto Gómez. Poc després, l'alcalde de Mataró, David Bote Paz, també del PSC, celebrava les expulsions. “Tolerància zero amb aquells que no respecten les normes de convivència. La multireincidència és i serà un objectiu prioritari”, va dir el Delegat del Gobierno. “Aquesta és una feina imprescindible”, va afegir Bote.
No cal dir quin tipus crítiques haurien rebut altres formacions polítiques si haguessin dit el mateix amb les mateixes paraules.
Les dades de la multireincidència
L'últim Baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona (PSC) va mostrar que la inseguretat és la principal preocupació dels barcelonins. Segons Mossos i Guàrdia Urbana, 526 persones van acumular el 2023 6.169 delictes. Això dona una mitjana de gairebé 12 delictes per persona. Tot i que el rècord va ser per a un criminal detingut en 36 ocasions i amb 50 antecedents.
Per una sèrie de motius jurídics que hem explicat a E-Notícies, la multireincidència se sustenta en diversos buits legals relatius al delicte de furt. Aquesta criminalitat de baixa intensitat, però constant, es combina amb la immigració irregular per oferir un altre patró confirmat per les dades. Mossos i Guàrdia Urbana van explicar que vuit de cada deu detinguts a la ciutat van ser estrangers i que el delicte més comès va ser precisament el furt.
Juntament amb altres factors com la mala qualitat dels serveis públics, tot això permet contextualitzar una altra notícia del dia d'ahir i també provinent de fonts oficials.
El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va dir al seu primer informe de l'any que gairebé la meitat de la població catalana creu que hi ha massa immigració. Un 43% dels enquestats amb simpaties cap al PSC pensa el mateix. Atès l'alt nivell de persones que no van voler contestar la pregunta, es pot sospitar que el percentatge real s'aproxima al 50%.
Un canvi progressiu d'opinió
Tot això mostra que la realitat existeix i que els ciutadans - els electors - hi viuen en ella. D'un temps ençà, ERC ha presentat alguns problemes per assumir aquest principi. El PSC, en canvi, sembla haver pres millor nota. Coneixedors profunds dels canvis d'opinió, els socialistes – i els socialistes catalans – saben quina és la realitat de Catalunya. I és que, segons com es miri, algunes declaracions de pesos pesants del PSC podrien passar per declaracions de polítics de dreta.
"Els delinqüents multireincidents riuen a la cara de la policia i de mostres institucions", va dir Collboni fa uns mesos en un acte al Col·legi d'Advocats. I poc abans de les eleccions autonòmiques, Salvador Illa va declarar a La Razón que desplegaria 570 mossos més “cada any” i crearia “una unitat per combatre les màfies i la multireincidència”. Tot això, va aclarir setmanes després en un debat electoral, per entendre la seguretat com una política d'esquerres.
Amb aquest mar de fons, no seria estrany que el PSC hagi estat la facció socialista més interessada que el PSOE votés a favor d'una proposta del PP per lluitar contra la multireincidència. Segons Vox, si el PP - i el Congrés per extensió - havia encertat amb la seva proposta va ser perquè li van "copiar" a ells. Per força, consensos.
Més notícies: