Polèmica amb TV3 per la seva deriva anti Israel en l'aniversari de la matança de Hamàs
La televisió pública catalana es corona en ple 7-O: des de la banalització de l'Holocaust fins al blanqueig de l'Iran
Aquest dilluns es feia un any de la massacre que Hamàs va perpetrar a Israel. Gairebé 1.200 persones van ser assassinades a sang freda. I més de 250 van ser segrestades pel grup terrorista palestí en un atemptat que va canviar completament el conflicte araboisraelià.
Per commemorar aquesta atroç acció terrorista per part de Hamàs, les esquerres a Catalunya s'han posicionat clarament contra Israel. La CUP va demanar l'aniquilació de l'estat israelià. ERC va aprofitar l'aniversari de l'atemptat per criticar Israel. Igual que el PSC i també els Comuns. Això sí, ni rastre de la petició a Hamàs perquè alliberi les més de 100 persones que encara mantenen segrestades des del 7-O.
També TV3 s'ha sumat a aquest corrent anti Israel amb uns posicionaments que han generat una onada de crítiques a la televisió que paguen religiosament tots els catalans. Més de 330 milions d'euros públics anuals costa als ciutadans de Catalunya. Tot i això, la imparcialitat ha brillat per la seva absència a TV3 en el trist aniversari de la massacre del 7 d'octubre del 2023.
En els darrers dies, la televisió pública catalana ha decidit prendre partit per un dels dos bàndols del conflicte, triant desacomplexadament el de Hamàs. Els exemples van des de la banalització de l'Holocaust fins al blanquejament de l'Iran.
Comparació amb l'Holocaust
El 2 d'octubre passat, el programa Més 324 va entrevistar Marina Garcés. Les paraules d'aquesta filòsofa van provocar la indignació de molts espectadors de TV3.
No és la primera vegada que Garcés fa unes declaracions polèmiques. Ja el 2017, un mes després dels atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils, va aprofitar el seu pregó de les Festes de la Mercès per blanquejar els terroristes del 17-A. "Tots portarem en nosaltres una absència dolorosa: la de les persones que no tornaran mai més a Barcelona[...]perquè el 17 d'agost van perdre la vida a la Rambla. I juntament amb la d'ells, també, la d'uns joves de Ripoll que tampoc hi seran i sobre els quals sempre tindrem el dubte de si realment volien morir matant", va dir.
Ara, coincidint amb l'aniversari de la matança de Hamàs, va parlar del "genocidi televisat" per criticar Israel. També va dir que l'Holocaust "té a veure amb això que estem vivint ara" perquè "és un altre genocidi" i que "té continuïtat amb el que estem vivint ara perquè són històries entrellaçades".
La guerra a Gaza és pitjor que la bomba atòmica a Hiroshima
L'endemà, el mateix programa va entrevistar Tica Font, fundadora del Centre Delàs. Aquesta "activista pacifista" va arribar a dir, sense despentinar-se, que "els danys[a Gaza]estan sent molt més superiors als que va causar la bomba d'Hiroshima". En aquell atac de l'exèrcit dels Estats Units al Japó, es va arrasar la ciutat i va causar la mort immediata de gairebé 150.000 persones.
Blanquejament d'Iran
Aquest 7 d'octubre, per commemorar l'aniversari de la matança de Hamàs, el programa Els Matins de TV3 va entrevistar Lurdes Vidal. Aquesta professora universitària de la Blanquerna no va dubtar a blanquejar el règim iranià, a exigir a Israel que compleixi el dret internacional i sembrar el dubte que si l'objectiu real de Netanyahu és "fer desaparèixer la població palestina".
"Tant Israel com l'Iran són dos règims que intenten sobreviure. En aquest sentit, l'Iran també està fent un discurs dirigit a la resta del món[...]dient que 'nosaltres no som els que estem provocant la confrontació, nosaltres estem responent de forma endreçada i continguda perquè no volem ser els culpables d'una deflagració completa a la regió", va afirmar.
Aquesta bateria d'entrevistes ha acabat generant una nova onada de crítiques a TV3, que ja fa temps que és a l'ull de l'huracà per la seva cobertura respecte al conflicte araboisraelià. Per exemple, un dels seus periodistes, Joan Roura, va utilitzar imatges creades per intel·ligència artificial per criticar Israel i va justificar els seus posicionaments antiisraelians. També van arribar a definir com a "atac audaç" els atemptats del 7-O de l'any passat. O fins i tot una altra periodista va qualificar de "tebi" el llançament de 200 míssils per part de l'Iran a Israel.
Tot és mou, l'excepció
Entre tanta informació, diguem-ne, poc imparcial, el programa Tot es mou es converteix gairebé en l'excepció. L'espai conduït per Helena García Melero sí que ha donat més veu a experts o testimonis que també expliquen una versió més objectiva del conflicte. Per exemple, entrevistant en un parell d'ocasions Esteve Soler, excorresponsal de TV3 a la zona. Aquest periodista ha recordat, entre altres coses, que "tant Hamàs com Hezbollah -i això és una cosa que tots els que han trepitjat el terreny saben- utilitza la població civil com a infanteria". O que "Israel es va retirar de Gaza el 2005 i és Hamàs qui inicia aquesta guerra el 7 d'octubre". En aquest programa, fa una setmana, també van entrevistar Ernesto Joselevich, un professor que viu a Israel i que va relatar com van viure l'atac de l'Iran de fa uns dies, recordant també que Hezbollah des del 8 d'octubre de 2023 està bombardejant el nord d'Israel.
Més notícies: