El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

Una nova enquesta evidencia el problema que té l'esquerra

L'espectacular caiguda de Sumar deixa en una situació delicada Pedro Sánchez, que veu com Feijóo se li escapa

A hores d'ara, l'esquerra espanyola té un problema electoral: la distància amb la dreta no fa més que augmentar. Sense anar més lluny, la setmana passada explicàvem que des del 23J el PP ha augmentat en cinc punts la distància amb el PSOE. Això ha portat a un consens entre les diferents enquestes: ara mateix, les dretes sumen majoria absoluta.

La darrera casa demoscòpica a apuntar-se a aquesta tendència ha estat 40dB. En una enquesta per al diari El País, 40dB assenyala que aquesta diferència de cinc punts percentuals és ferma. En conseqüència, la dreta podria sumar majoria al Congrés sense dependre d'altres.

Primer pla de Pedro Sánchez al seu escó del Congrés bevent un got d'aigua

Entre altres factors, l'enquesta destaca l'enfonsament de Sumar i la tímida situació de Podemos, que s'alimenta del fracàs de Yolanda Díaz. Així mateix, Alvise presenta força resistència i no li penalitzen les seves recents polèmiques sobre cobraments en negre. Tot això, unit a la fidelitat del votant del PP, deixa 'Frankenstein' en una situació complexa.

Fins que no es dilueixin els fronts que té oberts el PSOE no hi ha cap raó per pensar que a Sánchez li interessa avançar les generals. Finalment, cal destacar que aquesta enquesta de 40dB només ofereix els percentatges de vots i els escons.

Estimació de vot en eleccions generals

Partits
Estimació de vot
PP
34,6%
PSOE
29,7%
VOX
10,5%
Sumar
6,1%
SALF
4,9%
Podemos
2,7%

Font: 40db per a El País

El PP s'instal·la a l'avantatge

Amb les concessions a ERC, la sensació de debilitat davant de Junts i diversos problemes socials com la immigració o l'habitatge, calia esperar que el PSOE experimentés una forta reculada electoral a l'inici de la legislatura. I és que, com es va destacar a E-Notícies, només un 28,6% dels votants socialistes estan d'acord amb el pacte entre ERC i el PSC.

A nivell agregat, l'efecte més destacat d'aquesta situació és que el PP pren cada cop més avantatge sobre el PSOE, de l'ordre del 5% en estimació de vot. D'aquesta manera, els populars estiren el carro de la dreta, que sumaria amb comoditat una majoria absoluta. Segons indica 40dB, el PP, Vox i SALF aconseguirien exactament el 50% dels vots.

Aquesta victòria de la dreta obeeix dues dinàmiques. La primera és que l'esquerra espanyola (PSOE, Sumar i Podemos) retrocedeix molt. La segona és que Alvise aguanta - GESOP deia el contrari - i Vox també, encara que acusa una important fuga de vots cap a SALF.

El president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, intervé durant el tancament de la campanya electoral del PP, el 16 de febrer del 2024, a Santiago de Compostel·la, la Corunya

L'esquerra cau

Com era previsible, la plataforma de Yolanda Díaz, Sumar, cau sense remei. Segons aquesta enquesta, Sumar perd un 6,2% dels vots, tot i que encara més espectacular és la caiguda en fidelitat electoral. I és que Yolanda Díaz perd el 53% dels seus suports, que fugen en massa Podemos i el PSOE.

Això és una mala notícia per a Pedro Sánchez, que veu com el seu costat esquerre es divideix sense cap utilitat. En qualsevol cas, el PSOE tampoc no aconsegueix bons resultats i retrocedeix un 2%. En algunes comunitats autònomes força importants (gran nombre d'escons), el PSOE es queda molt darrere del PP.

A Andalusia, els socialistes queden 11 punts per sota del PP quan al juny havien aconseguit ser la primera força en intenció de vot. A Madrid, la diferència és de 11,4 punts i a Galícia de 14,7. Només a Catalunya i al País Basc, el PSOE aconsegueix avantatjar el PP amb comoditat.

La vicepresidenta segona del Govern i coordinadora general de Sumar, Yolanda Díaz, intervé juntament amb els candidats de Sumar a les eleccions europees al míting de Còrdova. A 1 de juny de 2024, a Còrdova (Andalusia, Espanya)

La dreta del PP no enfonsa Feijóo

Feijóo, en canvi, pot estar més tranquil amb aquest desenvolupament de la legislatura. A més d'una fidelitat de vot del 82,1%, els seus potencials socis d'investidura no s'enfonsen.

Per la seva banda, Alvise s'acosta al 5% dels vots, que és només un punt menys que Yolanda Díaz i gairebé dos més que Podemos. Parlem d'una persona la infraestructura política de la qual és gairebé nul·la i que empata amb un partit que, com Sumar, controla diversos ministeris. Tot i que també es dona per descomptat l'interès del PSOE a inflar Alvise.

Per la seva banda, a Vox el penalitza un 1,9% haver trencat els governs autonòmics amb el PP i la resistència d'Alvise. Entre totes dues coses, Abascal cedeix un 11% dels seus votants a Alvise i un 6,4% al Feijóo.

➡️ Política

Més notícies: