Home amb vestit blau i corbata marró parlant en un podi.
POLÍTICA

Gabriel Rufián commemora el 7-O criticant Israel

El portaveu d'ERC al Congrés aplaudeix la portada d'un mitjà estranger i li llança un dard a la premsa catalana

Fa un any que el poble jueu va patir el seu atac més gran des de l'Holocaust nazi. Tal dia com avui, Hamàs, satèl·lit de l'Iran, entrava a Israel i matava 1.500 persones i segresta diversos centenars. A més de l'enorme impacte emocional, l'atac també va suposar una bretxa de seguretat en un Estat acostumat al setge en totes les formes.

Des d'aquell mateix dia, el govern israelià va anunciar una guerra sense caserna contra Hamàs, que durant les darreres setmanes s'ha estès a Hezbol·là. A hores d'ara, la possibilitat d'una guerra total que involucri Iran és molt real. De fons, les eleccions als Estats Units afegeixen encara més incertesa a la situació.

L'únic que és segur és que la guerra ha esdevingut tot un debat social i polític a Occident. Fins al punt que alguns sectors de l'esquerra han comprat les tesis més de Hamàs, que demana la fi de l'Estat d'Israel. I ara, amb motiu de l'aniversari de l'atac, l'esquerra torna a insistir en les crítiques a Israel.

Rastres de llums al cel nocturn sobre una ciutat amb edificis il·luminats.

La commemoració de Rufián

Un dels que s'ha mostrat més bel·ligerants a les xarxes ha estat Gabriel Rufián, la figura del qual té més recorregut mediàtic que polític. Com és habitual, Rufián es pronuncia només sobre els temes que li interessen. Sobre la guerra interna a ERC, per exemple, no ha dit res, però sí que ha dit molt sobre la guerra a Israel.

Ara Rufián ha commemorat l'atac de Hamàs reivindicant una portada del diari The Independent. De passada, li ha enviat un dard a la premsa catalana. I tot ho ha fet compartint aquest missatge de Pau Llonch, un usuari de X conegut per les postures d'esquerres:

La guerra continua al marge de Rufián

Més enllà dels debats partidistes a Occident, Israel està decidit a acabar allò que va començar.

La setmana passada, Netanyahu va carregar contra França i altres països europeus que han decidit suspendre la venda d'armes a Israel. Aquesta decisió de França és més simbòlica que una altra cosa i reflecteix l'interès electoral de la guerra als països europeus. El motiu és que la majoria de material bèl·lic que compra Israel prové dels Estats Units.

En qualsevol cas, el proper esdeveniment destacat no serà un tuit de Rufian, sinó la resposta d'Israel a l'atac de l'Iran. Segons ha transcendit a la premsa nord-americana, els Estats Units pressionen perquè Israel no ataqui les refineries iranianes. Per part seva, a Israel el preocupa que la teocràcia dels aiatol·làs continuï amb el seu pla d'obtenir armes nuclears.

➡️ Política

Més notícies: