BCN inicia la Mercè marcada per l'auge de la multireincidència i els apunyalaments
Polítics i autoritats policials estaran al punt de mira per evitar situacions com la de l'any passat
Barcelona es vesteix de llarg per a la seva Festa Major i la Mercè s'engega. La celebració més icònica de Barcelona es desenvoluparà entre els dies 20 i 24 d'aquest mes. A més de concerts, castells o el pregó, a la Festa també hi tindrà lloc la preocupació ciutadana per la inseguretat.
Si alguna cosa és innegable, és que aquesta edició de la Mercè ve tenyida per l'esclat del debat sobre la seguretat. Més encara, pel canvi de xip d'alguns partits, començant pel PSC. Tant Illa com Parlón i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han assumit que aquest és un assumpte prioritari.
Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana la consellera d'Interior aplaudia la proposta de Junts per lluitar contra la multireincidència. Així mateix, la consellera també es reunia amb Collboni, que ha parlat d'un “punt d'inflexió”. No n'hi ha per menys: segons el mateix Ajuntament, la seguretat és la primera preocupació dels barcelonins.
Els problemes de la capital
La ciutat de Barcelona té tres grans problemes de seguretat: multireincidència, armes blanques i augment de la violència.
De la multireincidència no hi ha gaire marge per a l'anàlisi. El sistema legal i judicial senzillament no funciona. En cas contrari, no s'acumularien aquestes situacions de delinqüents que acumulen trenta, quaranta, cinquanta o fins i tot seixanta delictes.
Segons les darreres dades del 2023, la Junta Local de Seguretat constata que a Barcelona hi ha uns 500 delinqüents que acumulen 6.169 delictes. La majoria són delictes per furt i robatoris violents, que constitueixen una terra de ningú dins del sistema judicial. A l'apartat dels delinqüents més actius, hi ha cinc subjectes que acumulen 228 delictes.
Pel que fa al problema dels apunyalaments i les armes blanques, la situació també és preocupant. El regidor de seguretat, Albert Batlle, va mostrar la seva preocupació per la instal·lació a Barcelona de la “cultura de la navalla”. Com va explicar Batlle, és una pràctica importada de països hispanoamericans.
I com va assenyalar el cap de la policia local, Pedro Velázquez, aquest augment en la circulació d'armes blanques discorre paral·lel al destacat augment de les baralles. Segons va exposar aquesta setmana a la comissió de seguretat, en tres anys han registrat un augment del 143% en el nombre de baralles.
Tot això explica que l'Ajuntament anunciés fa unes setmanes que aquesta edició de La Mercè comptaria amb detectors de metalls. Cal recordar que abans, a les Festes de Gràcia, es van produir diversos apunyalaments. I abans de Gràcia, també hem viscut episodis molt negres.
Festes de Sant Joan i la Mercè de fa un any
Fa uns mesos, durant les Festes de Sant Joan, es van produir tres morts a Catalunya en una mateixa nit. El cas de Barcelona va ser especialment escabrós. Segons va explicar la policia, un noi va ser degollat amb una arma blanca.
La víctima va ser un noi colombià de 26 anys i resident a Catalunya. Aquest jove va intentar impedir que un altre jove, d'origen magribí, robés la seva germana. Tots dos van començar amb una baralla fins que el jove magribí li va fer un tall al coll.
I l'edició de l'any passat de la Mercè també va estar marcada per un trist succés. Un altre jove de 25 anys va ser assassinat a l'avinguda Maria Cristina, a Montjuïc, després de rebre una apunyalada. Així mateix, també es van viure saquejos en comerços i atacs al mobiliari urbà.
Amb tots aquests antecedents i els problemes de seguretat existents, cal esperar que les autoritats policials estaran més atentes que mai. Entre altres motius, perquè els polítics estaran al punt de mira.
Més notícies: