Carles Puigdemont amb vestit fosc parlant davant d'un micròfon.
POLÍTICA

Llarena desconfia de Mossos:demana investigar la fugida de Puigdemont i possibles còmplices

El jutge veu indicis dels delictes de desistiment de funcions i encobriment: envia el cas als jutjats de Barcelona

Poc després que l'expresident Puigdemont s'esfumés a Barcelona, el jutge Llarena va demanar explicacions a la policia. En un requeriment al Ministeri de l'Interior i als Mossos, el magistrat va preguntar per les condicions de l'operatiu. L'objectiu no era altre que aclarir la (nova) fugida de Puigdemont.

Doncs bé, hi ha una part de les explicacions de la policia que no convenç el magistrat.

Avui és notícia que el jutge Llarena ha decidit enviar als jutjats de Barcelona aquests informes policials. Segons la crònica dels fets, el magistrat diu que no pot “excloure la participació d'altres responsables” a la fugida.

Pla mitjà del jutge Pablo Llarena, de perfil, parlant des d'un faristol

El dubte de Llarena

A la seva providència, Llarena explica que els detalls de l'operatiu han quedat prou explicats. Tant l'aparició de Puigdemont com la sortida, diu el jutge, han quedat acreditades pels Mossos.

Però per què no se'l va detenir quan es dirigia a donar el seu discurs?. Aquesta és la pregunta que per a Llarena no té resposta i és simptomàtica que l'expresident no va actuar sol.

“Els informes no reflecteixen impediments perquè el dispositiu policial pogués abordar la detecció del processat rebel en el trànsit fins al lloc on es va unir a aquesta aglomeració de persones que l'esperaven, ni la impossibilitat d'abordar amb efectivitat el seu seguiment i abast posterior, fins i tot el punt que es va materialitzar la fuga del territori nacional”, diu el jutge.

Carles Puigdemont parlant en un podi amb micròfons, sostenint papers a la mà, fons verd.

Per això, el jutge percep indicis de la comissió de certs delictes. Entre ells, desistiment de funcions (art 408 del Codi Penal) i encobriment amb abús de funcions públiques (art 451.3º b). En conseqüència, ha decidit passar el cas als jutjats de Barcelona perquè obrin una investigació.

Llarena, el malson de Puigdemont

El jutge Llarena acapara portades. Fa uns quants dies, el magistrat del Tribunal Suprem tornava a ser notícia per denegar l'amnistia a l'expresident pel delicte de malversació.

En una resposta a les defenses, Llarena argumentava que la llei d'amnistia no acceptava el perdó de malversació en tots els casos. Així mateix, va assenyalar que malversar diners públics no és només enriquir-se. Segons el jutge, aquesta és la mateixa interpretació que la justícia europea fa del delicte de malversació.

➡️ Política

Més notícies: