Jaume Collboni canvia el xip amb la delinqüència a Barcelona
La reunió amb la nova consellera d'Interior, Núria Parlón, ha donat els primers fruits
L'arribada del PSC al Govern de la Generalitat i de Núria Parlón a la Conselleria d'Interior ha canviat el paradigma de la seguretat pública a Catalunya. La nova consellera no només ha canviat el relat sinó que ha aconseguit un ampli consens sobre la necessitat de posar-se ferms amb la delinqüència. La seva determinació també ha contagiat moltes administracions locals com l'ajuntament de Barcelona.
El socialista Jaume Collboni va arribar a l'alcaldia amb la seguretat com una de les prioritats. No n'hi havia per menys, ja que els vuit anys de govern d'Ada Colau havien deixat uns índexs disparats de delinqüència i incivisme. Tot i les seves bones intencions amb l'aprovació del Pla Endreça, Collboni no només no ha reduït la inseguretat sinó que els robatoris, baralles i apunyalaments estan a l'ordre del dia.
L'anterior etapa a Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena (ERC) i la permissivitat amb la delinqüència, van paralitzar l'acció de molts ajuntaments. L'arribada de Parlón al departament sembla haver actuat com a revulsiu. És el cas del govern de Collboni a Barcelona, que ha anunciat mesures urgents per reduir la delinqüència a Barcelona després de reunir-se amb la consellera Núria Parlón.
Un punt d´inflexió a Barcelona
Després d'un any de la posada en marxa del Pla Endreça i la constatació del seu fracàs, Jaume Collboni ha anunciat un “punt d'inflexió” en el mandat amb el tema de la seguretat. L'alcalde de Barcelona i la consellera d'Interior s'han reunit aquest dimecres per tractar la delinqüència descontrolada a la capital catalana. Al final de la reunió, l'alcalde ha anunciat l'inici d'una nova etapa “amb avenços concrets” i ha avançat dues mesures immediates.
En primer lloc, la creació d'un cos de recerca mixt de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra per actuar sobre els petits delictes, la multireincidència i els narcopisos. En segon lloc, l'intercanvi entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra de l'accés a les dades d'identificació dactilar i de les càmeres de videovigilància. Aquestes dues mesures van en la línia marcada per la nova consellera d'Interior, la prioritat de la qual és millorar la col·laboració entre cossos per a una major eficiència en la intel·ligència policial i la prevenció dels delictes .
Les noves mesures pretenen incidir en la preocupant situació a districtes com Ciutat Vella, on hi ha zones totalment fora de control. Un dels problemes que més preocupa és l'augment dels apunyalaments, que va reconèixer el mateix responsable de la seguretat a Barcelona, Albert Batlle, en parlar d'una “cultura de la navalla importada per altres cultures”. Parlón s'ha proposat aturar aquest problema de manera immediata, i l'alcalde Collboni també ha assumit el desafiament.
Col·laboració amb els ajuntaments
Els altres focus de preocupació són la multireincidència i els narcopisos, que estan darrere de l'auge de la delinqüència i la inseguretat a zones com Ciutat Vella. La consellera d'Interior ha fixat com a prioritat del mandat la coordinació amb la conselleria de Justícia per agilitzar els judicis ràpids i acabar amb la sensació d'impunitat dels delinqüents. I també més mà dura contra l'okupació delinqüencial, com a focus dels problemes de convivència a molts barris i ciutats de Catalunya.
Aquestes directrius han estat assumides ara per l'alcalde de Barcelona. La reunió entre Collboni i Parlón es va forjar durant la trobada de l'alcalde amb el nou president de la Generalitat, Salvador Illa. Tots dos han valorat la reunió com un èxit, que ha de donar un nou impuls a les polítiques públiques de seguretat a Barcelona per millorar la qualitat de vida dels veïns –sobretot a barris com el Gòtic i el Raval.
La trobada s'emmarca també en la voluntat de la consellera d'Interior de coordinar-se amb els ajuntaments per actuar en l?àmbit local. Parlón posarà el focus a millorar la coordinació entre Mossos d'Esquadra i les policia locals dels municipis, ia ampliar els jutjats per agilitzar els processos judicials i acabar amb la multireincidència. Només el temps dirà si les polítiques són encertades, però de moment la nova consellera ha aconseguit que ajuntaments com el de Barcelona es posin les piles.
Més notícies: