Lluís Llach, aixecant el puny i parlant apassionadament en un micròfon.
POLÍTICA

L'ANC es vesteix de progre

L'entitat que presideix Lluís Llach ha trencat la neutralitat amb un tut polèmic sobre l'habitatge

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha sumat al debat sobre la regulació del preu del lloguer després de la polèmica votació de Junts ahir, al Congrés dels Diputats. L'entitat va néixer en ple apogeu del Procés amb una pretesa voluntat de transversalitat. Però ara, sota el comandament de Lluís Llach, ha trencat la neutralitat ideològica amb una qüestió que ha ressuscitat l'enfrontament entre esquerres i dretes a Catalunya .

Hemicicle durant una sessió plenària, al Congrés dels Diputats, a 27 de febrer de 2024, a Madrid (Espanya)

Tot va començar amb la votació en contra de Junts a la tramitació de la llei per regular el preu del lloguer. L'esquerra, des del PSOE fins a la CUP passant per ERC i els Comuns, va reaccionar amb indignació acusant Junts de dreta classista per posar-se al costat dels propietaris. Pocs esperaven que l'ANC, entitat molt propera a Junts, també se sumés en aquest cas al bloc dels progres.

Polèmic tuit per agradar a l'esquerra

Ho ha fet amb un tuit on ha reivindicat “el dret a un habitatge digne” i criticant “els lloguers de temporada” per “encarir el preu i agreujar el problema”. L'ANC ha anat més enllà, considerant “un fet gravíssim” que Junts s'oposi amb el PP a la limitació del preu. “Necessitem la independència per definir el nostre model de país”, conclou el tuit.

L'ANC, que preval la neutralitat en qüestions ideològiques, s'ha posat en aquest cas al costat de l'esquerra i d'organitzacions com el Sindicat de Llogateres. Partits i entitats progres han fet una anàlisi de brotxa grossa, reduint la qüestió a una guerra de classes entre propietaris i llogaters.

L'ANC, desnortada

La polèmica arriba dies després que Lluís Llach invités Aliança Catalana a sumar-se a la manifestació de l'11-S. La pressió de l'esquerra el va obligar més tard a rectificar, i ara l'ANC s'alinea amb el bloc progressista en el polaritzat debat sobre l'habitatge. El comportament erràtic de l'ANC demostra que l'organització està desnortada, o encara pitjor, desesperada per sumar els diferents sectors de l'independentisme en plena crisi de mobilització.

Tot i això, el seu posicionament amb el tema de l'habitatge no ha agradat gaire entre els seus adeptes. La publicació s'ha omplert de comentaris criticant la posició de l'ANC i els febles arguments que ofereix.

Acusen l'Assemblea de no haver-se llegit els motius de la votació de Junts, i es pregunten si “per no alinear-se amb el PP cal votar que sí tot el que diu el PSOE”. Aquest tweet “és la conseqüència de no haver estudiat la llei”, recrimina una simpatitzant de l'ANC, “heu pres una decisió precipitada i us heu equivocat molt”. Com molts altres, demana una rectificació i que l'ANC esborri el missatge.

Desafecció cap a l'Assemblea

"Hem votat en contra perquè no volem institucionalitzar que el lloguer d´una habitació sigui plantejat com la solució al problema de l´accés al´habitatge", afirma Otger. Molts altres coincideixen que la llei agreujava el problema. Argumenten que la limitació del preu del lloguer reduirà l'oferta i farà que els preus pugin, i insisteixen que la solució és invertir en habitatge social.

Més enllà del debat de fons, els missatges deixen entreveure una desafecció de molts independentistes cap a l'ANC. “Sort que em vaig donar de baixa”, diu un dels comentaris, i un altre els acusa de “pixar fora de test” i demana que “es dediquin a la independència”.

➡️ Política

Més notícies: