Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana de Lleida
POLÍTICA

Es disparen les baralles a Barcelona: l'Ajuntament publica unes dades preocupants

El cap de la policia local situa al final de la pandèmia el destacat augment de la violència a la ciutat

Aquesta setmana toca debatre sobre temàtiques de seguretat. Ahir, el Congrés dels Diputats va aprovar una proposta de Junts per lluitar contra la multireincidència. Amb 304 vots a favor, el legislatiu ha autoritzat un destacat enduriment del Codi Penal.

I ahir també, la nova consellera d'Interior, Núria Parlon, va comparèixer al Parlament. A més d'aplaudir la proposta de Junts, la consellera Parlon va assenyalar l'augment objectiu de la inseguretat. El principal objectiu del Departament, va explicar, serà “revertir el revolt delinqüencial”.

I seguint les comissions i els parlaments, avui mateix se celebra la Comissió de Seguretat a l'Ajuntament de Barcelona. En un inici, havia de comparèixer l'alcalde Collboni. Finalment ho han fet el tinent d'alcalde de seguretat, Albert Batlle, i el cap de la policia local, Pedro Velázquez.

Primer pla d'una persona sent emmanillada amb esposes de metall.

Armes blanques i augment de la violència

A la seva intervenció, el cap de policia Velázquez ha mostrat la seva preocupació davant l'augment de la violència a Barcelona. Segons ha explicat, entre el 2020 i el 2023 s'observa un increment del 143% en el nombre de baralles. El 2020 hi va haver 2.100 baralles, i el 2023 va augmentar fins a 5.106.

Comissió Extraordinària de Presidència, Seguretat i Règim Interior - 18/09/24

Aquestes dades s'han de contextualitzar en el marc de les restriccions de la pandèmia l'any 2020. De fet, el cap de la policia municipal data d'iniciar aquest augment de la violència al final de la pandèmia.

Entre altres raons, ha destacat el “factor accelerador” que va suposar el consum més gran de drogues i medicaments. En aquest sentit, ha destacat que durant el mateix període les temptatives de suïcidi s'han quadruplicat.

Pel que fa a l'augment de les baralles, Velázquez l'ha connectat amb l'augment de les armes blanques a la ciutat. En la seva intervenció, ha destacat que gairebé la meitat d'armes blanques que es detecten a Barcelona (42%) es fan servir com a amenaça. Així mateix, un 13% de les armes blanques sí que es fan servir en robatoris amb violència i intimidació.

Núria Parlón estreny la mà d'un agent de Mossos mentre altres oficials de policia i persones observen, amb una camioneta policial de fons.

Aquestes dades quadren amb l'augment de la “cultura de la navalla” que s'aprecia a Barcelona. Pel que fa a això, Velázquez ha ressaltat que hi ha un efecte d'imitació amb les bandes criminals dels països d'origen.

Segons va exposar la setmana passada la consellera Parlon, aquest mateix mes es presentarà un pla de xoc contra les armes blanques. A falta de dades, sí que se sap que aquest pla involucrarà Mossos, policies locals i seguretat privada.

➡️ Política

Més notícies: