Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023
POLÍTICA

Junqueras pren la davantera a la guerra interna d'ERC

A poc a poc, Junqueras suma suports entre les bases per garantir-se la presidència del partit

Que la retirada de Junqueras de la presidència d'ERC va ser una maniobra estratègica era evident. El 12M va suposar un correctiu de proporcions estructurals i, encara que només fos a nivell estètic, va exigir certs canvis. Tot i això, l'objectiu de Junqueras era i és el mateix de sempre: arribar al poder a través d'ERC.

Junqueras es treballa a les bases

Atesa la situació d'ERC, el perfil polític de Junqueras es revela més funcional que mai.

Indefinit i poc contundent, Junqueras no fa especials mèrits ni demèrits per presidir ERC. En tot cas, deixa passar el temps i es desentén de les polèmiques més o menys agòniques que afecten el partit. Mentrestant, es treballa la militància per garantir-se el seu vot.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, intervé durant un míting del seu partit, al Teatre Sagarra, el 30 d'abril del 2024, a Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Catalunya (Espanya)

Com és sabut, la direcció republicana aposta per pactar amb el PSC. L'únic dubte és si les bases volen el mateix.

A més de validar l'acord de govern, els propers mesos les bases també escolliran la nova cúpula d'ERC. I en això està concentrat Junqueras.

Segons ha transcendit - és a dir, segons s'ha filtrat -, Junqueras ja tindria més de 2.000 suports. Aquests vindrien del sector de Militància Decidim, que promociona la candidatura de Junqueras. D'aquests dos mil suports, prop del 40% serien dones, han destacat des de Militància Decidim.

Segons han explicat fonts d'aquest sector a Europa Press, estan immersos en un "projecte coral i transversal i de renovació de Junqueras i de l'equip de persones que l'acompanyen".

D'aquesta manera, Junqueras seguirà amb la seva gira per Catalunya per obtenir més suports entre la militància. De moment, ja ha fet dues rondes de visites a 35 de les 43 comarques de Catalunya.

Candidatura alternativa

Però Junqueras no ho tindrà tan senzill com volen fer veure aquestes filtracions.

Dins del partit, hi ha sectors amb més o menys influència que fa molt de temps que recelen de l'estratègia electoral d'ERC i de la qual Junqueras és destacat arquitecte. Aquests sectors ara veuen la seva oportunitat per presentar batalla i canviar el rumb d'ERC.

En aquest sentit, destaca el Col·lectiu Primer d'Octubre, que fa mesos ja va anunciar que presentaria una candidatura pròpia. És un grup de militants més escorats cap a postures nacionalistes. Pel que és el cas, aquesta postura es tradueix a no pactar amb el PSC i apostar novament pel projecte independentista.

En un nou comunicat, aquest col·lectiu de militants insisteix en la petició de “renovació total”. Ho exigeixen arran de la polèmica amb els cartells contra els germans Maragall, que interpreten com a “símptoma d'una gestió inacceptable”.

Així mateix, reivindiquen que el seu col·lectiu és l'únic que s'oposa de manera clara a la candidatura oficialista de Junqueras. Per això, demanen concentrar forces al voltant de la seva alternativa i que la direcció del partit no els obstaculitzi en forma de denegació d'espais per a assemblees.

Per tot això, han convocat per demà dijous, dia 25, una assemblea a la Rambla de Santa Mònica. En funció de l'impacte que tingui aquesta assemblea, sabrem si Junqueras té alguna cosa a témer o no.

➡️ Política

Més notícies: