Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Carles Puigdemont, desesperat, llança un desafiament a Pedro Sánchez

Junts aprofita la debilitat del Govern per condicionar les negociacions de la investidura a Catalunya

Ni la reforma de la llei d'estrangeria ni la senda de dèficit per tramitar els pressupostos. El Govern de Pedro Sánchez va patir ahir dos durs revessos just un any després de les eleccions que van permetre la reedició del govern de coalició progressista. Els tràmits van ser rebutjats precisament pel 'no' de Junts, el partit que garanteix l'estabilitat del govern i que ara utilitza la posició per condicionar les negociacions d'investidura entre ERC i el PSC a Catalunya.

Si a la llei d'estrangeria es poden llegir qüestions més de fons, a la senda de dèficit es veu una clara intenció de fer xantatge a Pedro Sánchez.

El missatge de Junts és clar: o trenca les negociacions amb Esquerra i s'exploren vies per investir Puigdemont, o no hi haurà estabilitat per a la legislatura a Madrid. Carles Puigdemont utilitza així la debilitat de Pedro Sánchez i deixa la legislatura en via morta en espera del que passi a Catalunya.

El rebuig als objectius d'estabilitat al Congrés dels Diputats és clau perquè frena en sec la tramitació dels pressupostos generals per al 2025. El mateix Puigdemont va advertir a través d'un missatge a la xarxa social X de quin serà el pas següent: “ Una Generalitat presidida pel mateix partit que incompleix amb Catalunya i engreixa la Comunitat de Madrid aplanaria el camí del desastre”.

És a dir, Junts amenaça de tombar el Govern de Pedro Sánchez si ERC i el PSC arriben a un acord d'investidura a Catalunya.

L'amenaça de Puigdemont arriba hores abans de la reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Els dos presidents es reuneixen per signar el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital, però el president català aprofitarà per presentar Sánchez el seu pla de finançament singular clau per al pacte d'investidura a Catalunya .

La investidura a l'aire

El xantatge de Junts no només amenaça de fer descarrilar el govern quan no fa ni un any que va, però reflecteix una cosa encara més important: la debilitat d'un govern de coalició que ha de negociar cada llei amb negociacions d'infart fins a l'últim instant i havent de cedir sovint al xantatge dels seus socis.

Junts és de llarg el seu soci més exigent, i Carles Puigdemont no deixa passar ocasió de recordar-li al president que està al seu lloc gràcies a ell i fins que ell vulgui.

Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats

La configuració del nou Govern PSOE-Sumar obligava Pedro Sánchez a mantenir el fràgil equilibri entre ERC i Junts. Tot semblava anar bé fins que la capritxosa aritmètica dels resultats de les eleccions catalanes va introduir un nou element de rivalitat. Si ERC facilita la investidura de Salvador Illa, passarà a ser el soci preferencial del PSOE a Madrid, i Junts, que fins ara tenia una posició preeminent, passarà a ser oposició a Catalunya i soci a Madrid.

El pitjor per a Pedro Sánchez és que la difícil situació de Carles Puigdemont el fa més imprevisible que mai. Fins ara l'expresident tenia més a perdre que no pas guanyar si feia descarrilar el Govern de Pedro Sánchez, i el PSOE ho aprofitava per jugar al límit.

Però ara, amb l'amnistia a l'aire i el seu horitzó polític compromès, Carles Puigdemont no hi té res a perdre i es podria plantejar trencar la baralla per agitar el panorama política a Madrid ia Catalunya.

Amb l'amnistia no n'hi ha prou

Hi ha una cosa més inquietant, i és l'acostament tàctic entre el PP i Junts. Gabriel Rufián va tornar a assenyalar-lo a l'últim ple aquest dimecres, i no anava desencaminat, a jutjar per l'afinitat que estan mostrant els de Feijóo i els de Puigdemont en qüestions com la llei d'estrangeria.

Tot i que hi ha una evident incompatibilitat pel tema nacional, la ruptura del PP amb Vox aplana el camí per a un acostament amb els nacionalistes de Junts i el PNB, aliats tradicionals durant molts anys.

L'aliança de Junts amb el PP de Feijóo podria jugar com un contrapoder de l'aliança d'ERC amb el PSC a Catalunya. L'aritmètica parlamentària Madrid fa inviable que el PP pugui governar amb el PNB i els Junts, i necessitaria més suports. Però el canvi de la dinàmica parlamentària obre un nou escenari ple d'incògnites i una realitat incòmoda: Pedro Sánchez ha aconseguit que tot estigui en mans de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: