
Junts s'instal·la al joc curt per dissimular la seva debilitat amb Sánchez
Puigdemont va equilibrant com pot la seva dependència amb el PSOE per una llei d'amnistia que mai no arriba
Almenys des de les darreres eleccions generals que Junts s'ha instal·lat en el joc del gat i el ratolí. L'única diferència és que Puigdemont no pot atrapar el tros del formatge mentre l'amnistia no sigui ferma. Això ha conduït els juntaires fins a la seva situació actual: un estira-i-arronsa amb Sánchez i que té més de relat que de realitat.
Els exemples han estat constants, des de la immigració fins als lloguers i passant per la mateixa llei d'amnistia. Puigdemont deu d'alguna manera amagar el fet que en última instància manté Sánchez a la Moncloa. Al marge que ha pres bona nota de la competència a llarg termini que suposa Aliança Catalana.
Els dos darrers exemples són d'aquesta setmana i reflecteixen la (aparent) debilitat de Sánchez pel que fa a Puigdemont. Segons ha transcendit a la premsa, tot apunta que Junts tombarà al PSOE l'impost a les empreses energètiques. Així mateix, també donaran llum verda a una nova proposta per regular els lloguers de temporada.

Acaronar els empresaris i defensar Tarragona
Posicionar-se en contra de l'impost a les energètiques és un caramel parlamentari per a Junts. A més d'explotar aquesta estratègia-miratge d'amenaçar el PSOE, permet als juntaires posicionar-se a favor de la indústria petroquímica de Tarragona. Això és el que explica que Míriam Nogueras no trigués a declarar al Diari de Tarragona que “no posarem en risc sota cap concepte les inversions a Tarragona”.
En particular, les inversions són de les empreses Repsol i Cepsa, amb una gran influència dins del poder empresarial. De fet, les diverses patronals han aplaudit la postura de Junts. Cal tenir present que Junts és la darrera esperança de les patronals perquè el PNB ja n'ha pactat l'excepció per al cas basc.

D'altra banda, aquesta situació també ha permès donar recorregut al sector pragmàtic de Junts, que tendeix a estar força callat. Jaume Giró, el pragmàtic per excel·lència de Junts, ha criticat que l'impost sigui sobre les vendes i no sobre els beneficis. Aquesta postura permet a Junts fer oposició a Illa entre un empresariat que s'ha llançat -per incompareixença de la resta- als braços del PSC.
Com és natural, això té un efecte polític i parlamentari. I no és altre que haver d'aguantar novament les crítiques d'haver-se alineat amb la “dreta espanyola” de PP i Vox. Per compensar això, Junts encara estira més el joc del gat i el ratolí i diuen ara que han canviat d'opinió amb el tema dels lloguers.
I una mica de regulació per amanir
En aquest punt, la postura de Junts també és molt còmoda, sobretot quan la premsa progressista ho ven com una victòria. Però Junts no ha anunciat que ara sí que votarà a favor de regular els lloguers, sinó que ha anunciat que accepten tornar a parlar de l'assumpte. La diputada Marta Madrenas ha estat taxativa: "permetre únicament l'admissió a tràmit", ha dit.

I per mantenir la consistència del relat (i de l'hipotètic canvi d'opinió) des de Junts ja avisen que la regulació immobiliària haurà d'estar pintada de nacionalisme. Només l'aprovaran, diuen, si es “respecten les competències de la Generalitat” en matèria d'habitatge.
De fet, ho volen vendre com un èxit a posteriori de Junts. És a dir, que la resta d'actors involucrats, incloent-hi el Sindicat d'Inquilines, s'han acostat a la seva posició. "S'ha fet l'esforç que nosaltres demanàvem i permetrem la tramitació de la proposta", conclouen des de Junts. Tot pel relat.
Més notícies: