Marta Rovira i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una imatge difuminada del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Junts i ERC, la guerra de mai acabar

Després de caure al parany del PSOE, el processisme es comença a llançar tots els trastos possibles

Veritablement, cal un exercici molt ferm de la voluntat per creure que la unitat independentista existeix o ha existit mai. I és que, en realitat, la “unitat” sempre va ser un miratge mentre hi havia prou pastís per repartir. La prova és que, ara, que el processisme ha perdut la Generalitat, la guerra entre Junts i ERC és màxima.

De fons, algú filtra totes les males arts que ha fet servir ERC contra propis i aliens. Això, alhora, fa que altres dins d'ERC facin més filtracions per defensar-se. Mentrestant, el PSC conclou l'operació: fagocitar el processisme i en particular ERC.

En qualsevol cas, la guerra interna dins d'ERC no passa d'una guerra clàssica pel control d'un partit. El que és revelador és que Junts i ERC estan més separats que mai. I si Junqueras i Puigdemont es reafirmen com a líders als seus respectius congressos, el postprocessisme serà més agònic que el processisme.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Relacions en “modo avión”

L'última cosa que vam saber sobre la B d'ERC és que finançaven comptes falsos per burlar-se de l'oposició i fer-li el marcatge. Entre aquests comptes hi havia Verídic, que s'emparava al fact-checking per fer la guerra bruta. També s'han descobert comptes presumptament humorístics que reien de membres de Junts.

Abans d'això, els republicans també van fer proves de la seva imaginació per a la burla. Recordem, per exemple, els mariachis i els rams de flors que van enviar a la seu de Junts. Com és evident, la direcció d'ERC estava al corrent de tot això. Des de Marta Rovira fins a Sergi Sabrià i passant per Oriol Duran i probablement per Junqueras.

Per part seva, des de Junts diuen que tots els ponts estan trencats. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha explicat que no parla amb Rovira des del juny. "Apagón" i "modo avión", diu Turull sobre l'estat de les relacions amb ERC:

ERC busca amagatalls

Tenint en compte les filtracions, ERC no té precisament fàcil justificar o matisar la guerra bruta. Per resistir les crítiques de Junts, els republicans explotaran al màxim l'eix ideològic. D'ara endavant, des d'ERC i els seus terminals escoltarem la música que Junts s'ha “alineat” amb la dreta espanyola.

Des de Madrid, per exemple, Gabriel Rufián ho crida als quatre vents. En realitat, ho diu des de fa temps. Però aquest relat ara és més útil que mai per aguantar les crítiques de Junts a l'estructura paral·lela d'ERC:

Com explicàvem aquest dijous a E-Notícies, aquest és el peatge que ha de pagar Junts per competir amb Aliança Catalana. Si s'escollen cap a la dreta, votaran amb la dreta al Congrés. En conseqüència, posen a la safata la idea que s'han venut a l'espanyolisme.

Davant això, els juntaires es defensaran per terra, mar i aire dient que ells no votaran res que envaeixi “competències” de Catalunya. Es tracta d'una manera no gaire problemàtica d'estar a Madrid i d'acariciar alhora la idea de “sobirania”:

En tot cas, dues són les conclusions.

La primera, més intranscendent, és que ara tocarà sentir parlar “d'ultradreta”, “bloc del feixisme”, “al servei dels rics”, etc. La segona, molt més important, és que es confirma la naturalesa purament partitocràtica del procés. De moment, dos guanyadors: el PSC i l'Aliança Catalana.

➡️ Política

Més notícies: