Pla general de l'hemicicle del Parlament de Catalunya amb els diputats asseguts i presidida per la Mesa d'Edat
POLÍTICA

El Parlament augmenta la despesa per als partits: només CUP, Vox i AC voten en contra

També s'ha aprovat la cessió d'assessors que regularitza la situació de PSC i Comuns

La Mesa del Parlament ha acordat un increment de 200.000 euros (un 5,3%) de les subvencions destinades als grups parlamentaris per a les activitats. La mesura s'ha tirat endavant amb l'oposició de CUP, Vox i Aliança Catalana.

A partir d'ara, les subvencions als partits assoliran els 3,9 milions d'euros anuals. L'atribució a cada partit serà proporcional a la mida en nombre de diputats (fixa), a més d'una assignació per diputat (variable).

Una persona parlant en un podi davant una audiència en un saló de sessions parlamentàries amb seients vermells i columnes de marbre.

Això implica que el PSC, el partit amb més diputats, 42 en total, percebrà una subvenció anual de 1.167.000 euros. Junts, el primer partit de l'oposició, amb 35 diputats, rebrà gairebé un milió. La quantitat va baixant en funció dels diputats fins a arribar a l'últim partit, Aliança Catalana, a què corresponen 62.000 euros pels dos diputats.

Les subvencions es modifiquen al principi de cada legislatura, així que no es tocaven des del 2021. La Mesa justifica l'augment per la millora de l'activitat parlamentària, i recorda que així ho han fet també el Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu.

Així queda el repartiment de les subvencions després de laugment aprovat per la taula:

  • PSC (42): 1.167.000 euros
  • Junts (35): 987.959 euros
  • ERC (20): 580.148 euros
  • PP (15): 444.111 euros
  • Vox (11): 335.581 euros
  • Comuns (6): 208.244 euros
  • CUP (4): 138.829 euros
  • Aliança Catalana (2): 62.214 euros

Polèmica modificació del reglament

La Mesa també ha aprovat la introducció d‟una nova norma per permetre que un partit pugui pagar als assessors d‟un altre grup. Això permet regularitzar la situació dels dos assessors dels Comuns a què el PSC pagava el seu sou.

PSC i Comuns havien pactat la cessió per compensar la pèrdua de dos diputats del partit de Jéssica Albiach, que obligava a reduir el sou dels seus assessors. Però aquesta cessió havia estat objecte de polèmica. Els serveis jurídics van establir en un informe que això no es podia fer tret que es modifiqués el reglament.

La Mesa recorda que això ja es fa a altres parlaments. La modificació s'ha aprovat amb el vot favorable de PSC i Comuns, l'abstenció del PP, Vox i CUP i l'oposició del grup mixt.

➡️ Política

Més notícies: