Pla mitjà de Santiago Abascal i Ignacio Garriga mirant a càmera, abraçats, somrient i fent el gest de victòria amb la mà

POLÍTICA

Inseguretat i immigració: Vox deixa clares les seves intencions per a la campanya electoral

La formació planteja els seus dos temes estrella entre dubtes sobre la seva aplicació i amb la dura competència del PPC

L'espai del vot constitucionalista a Catalunya estarà molt atapeït. Tot apunta a una victòria del PSC, a un augment molt fort del PP, a una desaparició de Ciutadans i a un manteniment de Vox. Aquest panorama es troba amb algunes novetats importants respecte a uns anys enrere. Podem destacar-ne dues.

La primera: el vendaval polític de l'amnistia i, encara més, la divisió de l'espai electoral en dos grans blocs. Això ha augmentat l'escletxa entre el PP i el PSOE i, en general, entre la dreta i l'esquerra. L'enteniment ja és força inusual i gairebé qualsevol tema es remet a aquesta dinàmica de blocs.

Pla general de l'acte de Vox a Terrassa amb desenes de persones aplaudint Santiago Abascal i Ignacio Garriga, situats al centre de la imatge

La segona: l'aparició del debat sobre la immigració irregular i la inseguretat. Encara que, en realitat, aquest debat sempre hi havia estat. Ha estat el recent augment de la immigració i de la inseguretat el que ha donat protagonisme al debat i, de passada, ales a les opcions polítiques identitàries. A Europa se sent una música semblant i les properes eleccions europees seran molt reveladores.

L'estratègia de Vox

Amb tot això de fons, Vox ha decidit prioritzar els temes d'inseguretat i immigració. En aquest sentit, cal esperar que durant la campanya sentirem dues coses des de Vox. La primera, que remarcaran que aquest sempre ha estat el seu discurs i que no ho han canviat a conveniència, que és el que ara critiquen molts a Junts. La segona, lligar les problemàtiques de la immigració i la inseguretat amb la inacció política d'ERC i Junts.

Un cop d'ull a la seva darrera campanya de propaganda mostra que, en efecte, la formació verda aposta el seu discurs a la lluita contra la inseguretat. Demanen deportacions, una lluita contra la reincidència, enduriment de les penes, etc. O sigui, el que es coneix com a “mà dura”.

Cartell electoral de Vox amb el lema 'Delinqüents al teu barri? Nosaltres tenim el seu bitllet de tornada'

Alguns dels seus crítics els retreuen que en realitat no tindrien competències per portar a la pràctica les seves propostes. Tant la immigració com les deportacions i el codi penal són competències exclusives de l'administració central. És per això que alguns els acusen de prometre coses impossibles des de les capacitats que té una comunitat autònoma.

D'altra banda, hi ha la competència electoral amb el PP d'Alejandro Fernández. Pel que sembla, els populars no buscaran el cos a cos directe ni amb Ciutadans ni amb Vox. De fet, el més probable és allò altre: que Ciutadans i Vox sí que busquin el cos a cos amb el PP.

El president del PP català, Alejandro Fernández, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya, el 26 de juliol del 2023, a Barcelona

És esperar, doncs, que Vox intenti buscar més protagonisme que el PP en els debats sobre la inseguretat i la immigració. Es recolzaran, per exemple, que el PP hagi votat a favor d'una ILP destinada a regularitzar mig milió d'irregulars. Sigui com sigui, la seva principal dificultat serà pescar dins d'un electorat més transversal que també pot triar entre PP, Ciutadans i PSC.

➡️ Política

Més notícies: