Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

POLÍTICA

Joan Ignasi Elena, una altra vegada en evidència: la delinqüència es dispara a Catalunya

Les dades publicades pel Ministeri de l'Interior desmenteixen el relat del conseller, que s'ha passat tota la legislatura negant l'augment de la criminalitat a Catalunya

"Hi ha un fenomen que és l'augment de la percepció d'inseguretat; un augment molt superior a les dades objectives". És una de les frases estrella que Joan Ignasi Elena ha pronunciat recentment. El conseller de l'Interior de la Generalitat no ha amagat mai que aquesta percepció d'inseguretat és culpa dels 'bulos' de l'extrema dreta.

Tot i això, cada vegada que apareixen publicades dades oficials respecte a la delinqüència a Catalunya, Joan Ignasi Elena i la seva propaganda per fer-nos creure que no hi ha un problema amb la inseguretat, queden en evidència. Aquest dimecres s'ha conegut el balanç de criminalitat a Espanya del 2023, un informe que fa el Ministeri de l'Interior amb dades de totes les policies.

La conclusió és clara: la delinqüència continua augmentant a Catalunya, malgrat les proclames d'Elena. La criminalitat convencional ha estat un 5,6% més alta que l'any 2022. Destaquen, sobretot, l'auge de les violacions (+34,1%), els homicidis (+12,7%), les temptatives d'homicidis (+ 18,9%), robatoris amb violència (+1,5%) i els furts (+4,9%), entre d'altres.

Com podeu veure a la taula situada sota d'aquestes línies, també augmenten els delictes per tràfic de drogues, sostraccions de vehicles, robatoris amb violència o la resta de delictes contra la llibertat sexual. Un altre augment destacat és el de la "resta de criminalitat convencional", que bàsicament són delictes contra el patrimoni, sorolls als carrers, festes en pisos i similars.

Infraccions Penals registrades a Comunitats Autònomes, províncies, illes, capitals i localitats amb més de 20.000 habitants

Si, a més, sumem els ciberdelictes (+17,7%), que els darrers anys s'han posat de moda, la criminalitat total a Catalunya arriba a la xifra d'un +7,3% respecte de l'any anterior.

Situació alarmant a Barcelona

Si les dades evidencien un clar augment de la delinqüència a Catalunya, la situació és molt més alarmant a la capital, Barcelona. Allí, la criminalitat convencional (és a dir, els delictes que s'han comès sense comptar la cibercriminalitat) ha augmentat un 10,2%.

L'ítem més preocupant és, sens dubte, el de les violacions. En 12 mesos han pujat un 50,9%. És a dir, el 2022 hi va haver 293 violacions denunciades, mentre que el 2023 aquesta xifra va arribar als 442. L'últim any, a Barcelona també s'ha registrat un 11,8% més de robatoris amb força a domicilis i establiments, un +3 ,3% en robatoris amb violència i intimidació, un +7.3% de tràfic de drogues o un 10,4% de sostraccions de vehicles. Els furts també han augmentat un 7,4%.

➡️ Política

Més notícies: