Muntatge de fotos de primer pla de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós

POLÍTICA

ERC i Junts donen suport a la ILP per donar papers a 500.000 immigrants il·legals

Al final, el PP vota a favor de la regularització, que només troba el vot negatiu de Vox

El Congrés ha votat avui una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per plataformes d'immigrants per regularitzar al voltant de mig milió d'immigrants sense papers. La votació es presentava especialment incerta perquè el PP no acaba d'aclarir el sentit del seu vot. Sense dir si votarien a favor o no, Feijóo va parlar durant les jornades passades que el PP era “sensible” amb la situació d'aquestes persones. Al final, hi han votat a favor.

Aquesta situació d'indefinició deixava un panorama on l'anomenat “Gobierno Frankenstein” tornava a fer acte de presència. És a dir, una votació de pes que sura a l'aire i que depèn dels interessos circumstàncies de molts partits. Concretament, el vot de Junts, que era determinant.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo assegut al congrés amb expressió seriosa

Ni el mateix PSOE no tenia clar votar a favor d'aquesta ILP. Però al final va cedir a la pressió dels sectors progressistes i va anunciar que hi votarien a favor. Els motius per a les seves reticències eren dos. El primer, que a la Unió Europea comencen a bufar altres vents, i el segon, que el Ministeri de l'Interior no estava per la labor davant el possible efecte crida d'aquesta mesura.

Junts vota a favor

El diputat de Junts Cervera Pinart ha fet referència a les “qüestions pendents de Catalunya”. Entre elles, la delegació integral de les competències per gestionar la immigració. Ha reivindicat una política nacional pròpia en aquesta matèria i ha diferenciat entre les prioritats d'Espanya i de Catalunya.

La seva tesi essencial ha estat que si Catalunya tingués les competències d'immigració aquestes regularitzacions no serien necessàries. En qualsevol cas, ha anunciat que Junts hi votaria a favor. Tot i que ja han avisat que durant la tramitació de la ILP faran les esmenes que considerin oportunes.

Per la seva banda, el diputat d'ERC s'ha referit a les persones que es veuran beneficiades per aquesta regularització com a “germans de classe”. Els republicans han assenyalat que aquesta regularització és una “qüestió de justícia, humanitat i pragmatisme”.

Per acabar, el PP ha assenyalat que una regularització d'aquest pes només correspon al Gobierno i no al Parlament. I han acusat el Gobierno d'amagar la realitat de les dades de la immigració irregular. Han seguit, en definitiva, el criteri implícit del Ministeri d'Interior sobre els possibles riscos de l'efecte crida. Però, finalment, han votat que sí amb reticències per a satisfer les peticions de Càritas.

➡️ Política

Més notícies: