Desenes de subsaharians en una piragua interceptada per un vaixell de la Creu Roja
POLÍTICA

Europa es posa les piles amb la immigració il·legal: 'Deportacions massives'

Olaf Scholz trenca l'eix esquerra-dreta al debat migratori

Fins ara, la mà dura contra la immigració era una exclusiva de l'anomenada “extrema dreta”. Però el problema migratori i l'amenaça de seguretat de les fronteres de la Unió Europea han trencat el debat. La defensa de la deportació massiva per part de l'esquerra alemanya ho canvia tot.

El canceller alemany Olaf Scholz, del partit socialdemòcrata (SPD), ha sorprès amb les seves declaracions a Der Spiegel: “Al final haurem de deportar gent a gran escala”. Aquestes paraules reflecteixen el cansament davant la crisi migratòria i el fracàs del model multicultural.

D'altra banda, el seu posicionament evidencia la deriva dretana al continent europeu, que també està arrossegant la socialdemocràcia. Al rerefons hi ha la preocupació evident per la degradació del problema migratori. El bonisme va quedant cada cop més arraconat davant la percepció que hi ha molt en joc.

Deportacions massives

“Vénen massa immigrants al nostre país, provocant una situació d'inseguretat que es podria solucionar deportant a gran escala els il·legals. Hem de deportar més i més ràpidament. Hi ha en joc la seguretat ciutadana i la cohesió social del país”.

Aquestes declaracions no les va fer el president del govern conservador de Suècia o els ultradretans finlandesos. Tampoc Giorgia Meloni, Viktor Orbán o Marine Le Pen. Ho ha dit Olaf Scholz, un dels pocs presidents socialdemòcrates que queden a una Europa devorada per l'onada conservadora.

En pocs anys, Alemanya s'ha vist superada per una onada de refugiats a causa de la nefasta gestió migratòria d'Angela Merkel. Això ha augmentat el rebuig social a les polítiques bonistes amb la immigració. Cosa que es reflecteix en el sobtat augment dels suports al partit ultra Alternative for Deutschland (AfD).

Europa està canviant

Mentrestant, els postulats de Giorgia Meloni segueixen fent passos en l'adopció d'una nova política migratòria a Europa. Els països, inicialment reticents a les receptes de la primera ministra italiana, ara veuen la necessitat de reformar les polítiques migratòries de la Unió. Això coincideix amb l'onada de governs conservadors i la ruptura d'alguns tabús a l'esquerra, com ho demostra el missatge de Scholz.

De fet, ni tan sols la mateixa Meloni ha parlat tan rotundament sobre la solució a la immigració massiva com Scholz. L'alemany obre la porta a la deportació massiva, que durant anys ha estat un tabú. Queda clar que davant la situació cada cop més insostenible, Europa va assumint la necessitat de mesures dràstiques.