Muntatge de Carlos Carrizosa i Jordi Cañas amb el logo original de Ciutadans

POLÍTICA

Ciutadans torna als seus orígens per a la campanya electoral del 12-M

Busquen mantenir un espai electoral propi reivindicant els seus començaments polítics a Catalunya

Ciutadans s'enfronta a unes eleccions transcendentals per a la formació. Tot apunta a un seriós deteriorament electoral i per a fer-li front el partit taronja ha decidit acudir als seus orígens. L'objectiu és mantenir alguna quota del vot constitucionalista en un context de competència amb PP, Vox i PSC.

D'entrada, la secció catalana del partit va aconseguir imposar-se i evitar la dissolució al front constitucionalista que se li va oferir al PP. Això va suposar un conflicte intern per al partit fins al punt que el seu líder, Adrián Vázquez, va dimitir. Això ja suggereix què és un dels puntals de l'estratègia per a aquestes eleccions: tornar a l'essència catalana del partit.

Primer pla del líder de Ciutadans Carlos Carrizosa

Tornada als orígens

Cal tenir en compte que l'impuls de Ciutadans al seu dia va ser precisament la situació de la política catalana. Amb un PP que es mostrava inoperant, C's va saber aglutinar l'oposició constitucionalista al procés. Van ser els anys d'Albert Rivera al Parlament i, després, d'Inés Arrimadas.

Més enllà que el partit acabés prenent una dimensió nacional a la calor del trencament del bipartidisme, el cas és que Ciutadans va néixer com un partit marcadament català. I ara, amb les novetats de l'amnistia i de la tornada de Puigdemont, C's s'ha proposat de recuperar aquesta oposició frontal al procés.

A mode de símbol, han recuperat el logo original del partit per indicar que volen tornar als seus inicis. Encara que no tan simbòlic, sinó més aviat explícit, és que hagin posat Jordi Cañas de cap de campanya. Durant els anys més intensos del procés, Cañas es va significar com un dels crítics més acerats de Junts, ERC i la CUP. Una ullada a les seves publicacions més recents a les xarxes socials mostren que ara ha redirigit les seves crítiques cap a l'aliança PSOE-procés.

Imatge de Jordi Cañas, portaveu polític de Ciutadans, entrevistat als micròfons d'ACN

Ara com ara, no han entrat en confrontació directa amb el PPC d'Alejandro Fernández, que planteja una dura competència. Com a molt, Carrizosa va protagonitzar un vídeo promocional de campanya criticant les intencions de Feijóo d'entendre's amb Junts.

En definitiva, que amb l'eslògan de “Torna Ciutadans” el partit vol intentar tapar una fuita que de moment sembla incontrolable. El que és segur és que el proper 12-M serà l'indicador definitiu de si l'espai de Ciutadans encara existeix o si ha passat el testimoni a altres formacions.

➡️ Política

Més notícies: