Sara tavares

Sara, la candidata d'Eurovisió que ha mort als 45 anys

Sara Tavares ha mort a Lisboa als 45 anys

La destacada cantant portuguesa Sara Tavares, representant de Portugal al Festival d'Eurovisió el 1994, ha mort a l'edat de 45 anys. La trista notícia va ser confirmada aquest diumenge, 19 de novembre, pel Ministeri de Cultura de Portugal mitjançant un comunicat difós a la xarxa social X. La cantant era a l'Hospital da Luz de Lisboa.

Sara Tavares havia lliurat una valenta batalla contra un tumor cerebral durant més de 14 anys, una lluita que finalment va culminar en la seva tràgica mort. La talentosa cantant i compositora va deixar una marca inesborrable a l'escena musical portuguesa i europea.

Sara Tavares durant un concert
Feia 14 anys que Sara Tavares lluitava explica un tumor cerebral | Getty Images

El Ministeri de Cultura de Portugal va emetre un comunicat expressant el comiat a l'artista Sara Tavares. “Va irrompre a l'espai públic sent molt jove, però la força de la seva veu de seguida va revelar que també era una notable autora de cançons”. El ministre de Cultura, Pedro Adão i Silva, va lamentar la "prematura mort" de Tavares en la mateixa línia.

Com va arribar a Eurovisió Sara Tavares?

Nascuda l'1 de febrer de 1978, Sara Tavares va aconseguir la fama a la primerenca edat de 16 anys el 1994. Tot va començar en imitar Whitney Houston amb la cançó "One Moment in Time" en la versió portuguesa de "Pluja de Estrellas".

Posteriorment, va participar al Festival da Canção, on va guanyar l'edició amb "Chamar a Música". Aquesta cançó va ser la que va defensar al Festival d'Eurovisió uns mesos després, aconseguint obtenir un destacat vuitè lloc a la competició.

Sara Tavares - Chamar a música (Eurovision Song Contest 1994, PORTUGAL)

La carrera de Sara Tavares

Després de la seva participació a Eurovisió, Sara Tavares va debutar discogràficament amb un àlbum al costat del grup de gospel Shout en 1996. El seu segon àlbum, "Mi Ma Bô", va ser llançat tres anys després i produït pel congolès Lokua Kanza.

L'any 2000, Sara va ser guardonada amb el Globus d'Ouro en la categoria de Millor Artista/Nou Disc. Convertint-se en la primera artista negra a assolir aquest reconeixement.

Una fita en la seva carrera va ser l'àlbum "Balancê" (2005). Va rebre elogis de la crítica i la va projectar a l'escena musical global, obtenint fins i tot una nominació com a artista revelació als BBC Radio 3 World Music Awards.

Sara Tavares - Balancê

La seva música, impregnada de ritmes captivadors, la va portar a recórrer el món, actuant a països com Espanya, Alemanya, Polònia, Japó, Canadà i Estats Units.

El 2009 la cantant va ser diagnosticada amb un tumor cerebral i es va veure obligada a interrompre una gira internacional. Més tard va llançar "Xinti", editat per la discogràfica holandesa World Connection.

El 2017, va presentar el seu treball més recent, "Fitxadu", que li va valer una nominació als premis Grammy Llatins a la categoria de Millor Àlbum d'Arrel. El 2021, Sara Tavares va fer història en parlar obertament sobre la seva bisexualitat, mostrant el seu compromís amb l'autenticitat i la representació a la indústria musical.

Sara Tavares - Filingadu (Audio)