Muntatge amb la portada d''El caso Asunta' amb el logotip de Netflix i un emoji espantat

TELEVISIÓ

L'error d''El Caso Asunta' que Netflix ha passat per alt: hi ha una altra víctima més

'El Caso Asunta' ha tocat tímidament un error greu ocorregut que va posar al disparador una persona innocent

El Caso Asunta, la sèrie que aborda la desaparició i la mort d'Asunta Basterra el 2013, continua fent parlar tothom. Malgrat que fa uns quants dies que es va estrenar, encara es troba al focus mediàtic. Ho està tant pels elogis que està rebent com pels errors que es considera que ha comès.

Un d'aquests errors d'El Caso Asunta és que passa de puntetes per una ficada de pota que es va produir durant la investigació. Sí, una que va fer que un home es posés al disparador com a presumpte responsable del crim, quan no hi tenia res a veure. Va ser una altra víctima d'allò que va passar.

El Caso Asunta: la decisió en què no s'ha aturat gaire

El Caso Asunta ha esdevingut una de les ficcions de més èxit de Netflix de la temporada. Està generant un gran interès, perquè gira al voltant d'un dels successos reals que més van commocionar la societat espanyola fa uns anys.

La sèrie ha propiciat que alguns dels protagonistes de veritat d'aquesta tragèdia tornin a parlar i també que es valori positivament la feina dels actors. Així mateix, però, també està rebent crítiques. Entre elles, no haver incidit en la malaltia de Rosario Porto, la mare d'Asunta, que és clau per entendre l'adopció de la nena.

I ara s'està qüestionant un altre aspecte d'El Caso Asunta. En concret, que hagi passat de puntetes per un error a la investigació que va propiciar que hi hagués una segona víctima en el cas. Va ser un error de contaminació de proves al laboratori que a un noi li podia haver costat la presó.

Imatge de fons del jutge Vázquez Taín en primer pla i una altra imatge d'Asunta Basterra amb Rosario Porto i Alfonso Basterra

A la sèrie es parla d'aquell jove, a qui se li ha donat un altre nom i origen, de manera força concisa. Tot això sense oblidar que la producció de Netflix ha caigut en una altra equivocació amb aquest personatge. I és que se li atribueix una nacionalitat, es diu que és de Guatemala, encara que l'actor que l'interpreta té accent veneçolà.

Captura d''El caso Asunta' amb Carlos Murillo amb camisa blanca

El Caso Asunta: l'altra víctima dels fets

El Caso Asunta no ha incidit gaire en l'error que va poder canviar el transcurs de la investigació i la seva resolució. I això ha estat vist per molts com un enorme desencert.

Aquesta equivocació real es va produir quan les autoritats, que tenien clara la culpabilitat de Rosario i Alfonso, van topar amb una cosa inesperada. En efecte, l'estudi de les peces que portava el cadàver d'Asunta va determinar que a la samarreta hi havia restes de semen. I això va posar al disparador un jove colombià de 21 anys anomenat Ramiro Cerón, que va manifestar no tenir res a veure amb la mort d'aquella.

Imatge de Javier Gutiérrez a la sèrie 'Caso Asunta' de Netflix

D'un dia per l'altre, el noi es va veure detingut i implicat en el crim d'una menor, cosa que va fer que la seva situació fos realment delicada. Ell, però, va negar en tot moment haver estat a Galícia i també conèixer la família Basterra Porto. Afortunadament, va poder demostrar que deia la veritat, que el dia dels fets havia estat a Madrid, ja que la seva germana havia penjat a Facebook durant aquella jornada fotos junts sopant.

Encara més, també va poder donar proves que aquella mateixa tarda havia estat en un centre comercial recollint el vestit de nuvi. I és que li faltava un mes per casar-se amb la seva noia.

Aleshores, com les seves restes biològiques podien estar en una peça de la nena? Pel que sembla, perquè el laboratori de criminalística de la Guàrdia Civil tenia ADN d'ell perquè estava sent investigat per una presumpta agressió. I es va insinuar que aquell, per error, havia estat en contacte amb la samarreta d'Asunta.

Tot i que els advocats de Basterra i Porto van intentar implicar Ramiro, les proves que aquest va aportar van ser contundents i no van deixar cap dubte. Ell era innocent, però la veritat és que aquest error colossal li va passar factura i es va convertir en una altra víctima. Tant és així que a la televisió va arribar a manifestar que estava en tractament psicològic després dels fets.

➡️ Televisió

Més notícies: