Pla mitjà d'Ignacio Garriga de perfil, mentre parla en un faristol amb el braç esquerre estès cap endavant
POLÍTICA

Vox inicia una campanya per denunciar la despesa en 'menes' mentre augmenta la pobresa

La Generalitat es gasta més de 100 milions d'euros en 'menes' amb gairebé un 25% catalans de risc d'exclusió social

Catalunya té un problema amb l'arribada massiva de 'menes'. Un problema reconegut per la mateixa Generalitat de Catalunya, que l'any passat va gastar més de 100 milions d'euros públics en el sistema d'acollida de menors estrangers no acompanyats.

Previsiblement, aquesta xifra augmentarà de manera destacada aquest 2024. I és que, en el primer semestre de l'any, Catalunya ha batut tots els rècords en arribada de menes (gairebé 1.500). Mai abans n'havien arribat tants en els primers sis mesos de l'any, tot i que el pitjor encara ha d'arribar, ja que el Govern és el primer que admet que l'arribada d'aquests menors estrangers 'augmentarà exponencialment' els propers mesos.

Imatge de Carles Campuzano en un faristol

Com ja s'ha denunciat més d'una vegada, alguns d'aquests menors es veuen obligats a malviure fins i tot a comissaries dels Mossos d'Esquadra davant d'una Generalitat desbordada, però que, tot i això, segueix demanant i reclamant que arribin més.

Actualment, la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència) acull 6.759 joves immigrants, ja sigui als seus centres o centres residencials. D'aquests gairebé 7.000 estrangers, un 51% vénen del Marroc, un 35,6% de països subsaharians i un 6,9% d'altres països del Magrib que no siguin el Marroc. És a dir, un 93,5% del total vénen de països africans.

A més, un 95,2% són de sexe masculí. I gairebé dos terços, és a dir, dos de cada tres, ja són majors d'edat: 65,2% (un 19,9% tenen entre 18 i 19 anys i un 45,3% tenen 19 anys o més).

Mentre que el Govern es gasta més de 100 milions d'euros en el sistema d'acollida de menors estrangers no acompanyats, la pobresa a Catalunya segueix disparada. Gairebé un de cada quatre catalans (24,4%) és el risc d'exclusió social, segons dades del 2023 de la Generalitat.

Aquest 24,4% de risc d'exclusió social a Catalunya representa una xifra lleugerament inferior a la del 2023, que va ser de 24,7%. Tot i això, aquest descens té la seva trampa I és que, per franges d'edat, només els més grans de 65 anys van aconseguir disminuir el risc de pobresa (-3,4%). Entre els menors de 16 anys, el risc de pobresa augmenta un 0,6% i entre els de 16 i 65 anys ho fa un 0,4%. És a dir, el risc d'exclusió social ha augmentat per al segment on es troba la major part de la població a Catalunya.

Campanya de Vox contra la despesa de la Generalitat en 'menes' mentre augmenta la pobresa a Catalunya

La formació d'Ignacio Garriga ha decidit iniciar una campanya per denunciar tota aquesta situació. Vox es queixa que, mentre el Govern destina més de 100 milions d'euros en 'menes', el risc d'exclusió social augmenta a Catalunya.

Segons ha pogut saber E-Notícies, el partit liderat per Ignacio Garriga ja ha registrat al Parlament una sol·licitud de compareixença del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. També ha registrat preguntes sobre l'evolució de menes acollits i el cost anual d'acolliment i manutenció directa i indirecta els darrers 20 anys a Catalunya.

El vicepresident de VOX, Ignacio Garriga, intervé durant la cloenda de l'acte de presentació dels candidats de VOX a les eleccions del Parlament basc, a l'Hotel NH Canciller Ayala, el 24 de març de 2024

La intenció de Vox és evidenciar que, mentre que un de cada quatre catalans es troben en risc d'exclusió social, la Generalitat no para d'augmentar la despesa en menors estrangers no acompanyats que arriben il·legalment. Tot i això, els problemes que poden generar aquests tipus ja no és només una qüestió econòmica, sinó també de seguretat.

Tres de cada quatre reclusos a Catalunya entre 18 i 22 anys són immigrants

Actualment, un 50,8% de la població penitenciària a Catalunya és estrangera (sense tenir en compte els nacionalitzats). Aquest percentatge s'accentua si només mirem els reclusos més joves. Un 75,3% dels interns a presons catalanes d'entre 18 i 22 anys és immigrant, és a dir, tres de cada quatre. De fet, en aquesta peça elaborada per E-Notícies ja us informem que, precisament, els exmenes són els que generen més problemes dins de les presons a Catalunya segons fonts penitenciàries.

Per tot això, segons ha pogut saber E-Notícies, Vox ja ha demanat la compareixença al Parlament del president Pere Aragonès perquè doni "explicacions sobre com pensa coordinar la Generalitat amb el Gobierno la deportació als seus països d'origen aquestes 'menes' i quines mesures pensa adoptar per revertir la creixent inseguretat provocada per ells".

➡️ Política

Més notícies: