Muntatge amb cotxe patrulla de Mossos d'Esquadra i cercle amb fila de persones immigrants

POLÍTICA

Arriben tants 'menes' a Catalunya que alguns ja dormen a comissaries dels Mossos

En algunes localitats de Girona l'extraordinària afluència de menors no acompanyats ha fet que les comissaries siguin dormitoris

El sistema assistencial de Catalunya no dona abast. Tal com va explicar el Departament d'Afers Socials, se n'esperaven 33 menes i n'han arribat 2.000. Això ha reviscut la situació del 2018: el sistema desbordat i els menes dormint a les comissaries.

Es repeteix 2018

Ho va dir el conseller Campuzano: n'esperaven 33 menes i n'han arribat 2.000. El motiu de fons és que aquest any ha estat de rècord en l'arribada d'irregulars a Espanya. Molts menors: és a dir, que cal repartir-los entre comunitats autònomes i que cadascú s'arregli.

Com és natural, això provoca tensions als sistemes assistencials. Els darrers conflictes van ser a Madrid, concretament a Alcalá de Henares: la presidenta Ayuso va sortir en públic per denunciar que aquesta situació era un “caos”. A Catalunya, la inesperada arribada d'immigrants ha tornat a tensionar el sistema.

El conseller Campuzano ha demanat diners a Madrid i, mentrestant, els menors s'acumulen aquí i allà. Ara, a les comissaries. Passa que els envien a Barcelona (i a altres llocs) sense cap indicació de què fer. Un cop aquí, alguns es presenten a una comissaria perquè saben que s'iniciaran els tràmits d'acollida.

Comissaries-dormitori

I quan el sistema assistencial no dona per més, es desborda. Perquè el tràmit per certificar que un noi és un MENA i que, per tant, té dret a assistència és lent. Mentrestant, passa el que ara a Girona: que s'acumulen a algunes comissaries.

Pla mitjà de Pere Aragonès i Carles Campuzano parlant entre ells mentre caminen i diverses persones els segueixen darrere

El Departament del conseller Campuzano ha admès que hi ha – com el 2018 – un problema amb la gestió de la immigració. De fet, com expliquem des d'aquest mitjà, el 2018 és l'únic any que ha superat el 2023 en arribades d'immigrants. En el cas particular dels menes, la seva arribada s'ha disparat en un 117% respecte al 2022.

D'altra banda - i a falta de dades diàfanes des d'Interior - sembla innegable que la incapacitat per assimilar aquests menors condueix molts al crim. Segons les dades del Departament de Justícia, el 72,4% dels presos menors de 25 anys són estrangers. D'altra banda, les circumstàncies han volgut que la immigració coincideixi amb els 'temps' electorals a Catalunya i a Europa.

➡️ Política

Més notícies: