Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

La Generalitat admet que acollir menes li costa més de 100 milions d'euros a l'any

El conseller Carles Campuzano explica que Catalunya actualment atén més de 8000 immigrants menors no acompanyats i demana més diners a l'Estat

El debat sobre el control i la gestió de la immigració va fent forat a poc a poc. Les arribades d'immigrants il·legals a Espanya ha augmentat un 82% en tan sols un any, situant-se en una xifra de gairebé 57.000 nouvinguts en els darrers 12 mesos. Tot i els esforços dels partits d'esquerres de voler evitar aquest debat, el cert és que és una qüestió que comença a preocupar. I així ho confirmen les paraules del responsable de la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano.

Fa uns dies, Campuzano reconeixia que el Govern havia de fer una “aportació significativa” per poder acollir el gran volum d'immigrants que han arribat aquest any a Catalunya. Va explicar que, per poder-ho fer, necessitaven més diners de l'Estat. I posava d'exemple que a principis del 2023 es preveia l'arribada de 33 nouvinguts a Catalunya i que, per això, el Gobierno va destinar 2 milions d'euros a la Generalitat. El problema és que realment n'han arribat més del 2000 i l'Estat només va pagar pels 33 que estaven previstos, cosa que va provocar que l'executiu català hagués de posar de les seves arques la resta de diners.

Ara, Carles Campuzano ha tornat a parlar de la qüestió, especificant que, quan va parlar dels més de 2000 immigrants que han arribat aquest 2023, es referia a joves menors no acompanyats. El que es coneix com a menas. A aquest grup de més de 2000 menas s'afegeixen als més de 6000 que actualment “tenim al sistema de protecció i als quals donem suport” econòmic. El conseller ha reconegut que aquest sistema d'acollida de joves immigrants, que dona cobertura a més de 8000 menes, té un cost molt elevat. "En el cas de Catalunya, parlaríem d'una xifra que segurament hauria de superar els 100 milions d'euros per a aquestes polítiques d'acollida", exposa.

Pla mitjà de Pere Aragonès i Carles Campuzano parlant entre ells mentre caminen i diverses persones els segueixen darrere

I, per poder assumir i acollir aquest gran volum no previst d'immigració, ha demanat a l'Estat la creació d'un fons de 100 milions d'euros. "Catalunya assumeix aquest esforç d'acollida i necessita corresponsabilitzar l'Estat", va justificar Carles Campuzano. I és que, com explica el mateix conseller, “Catalunya és el territori de l'Estat que més joves migrants sols està acollint”. El responsable de la Conselleria de Drets Socials ha fet aquestes declaracions després de reunir-se a Madrid amb Sira Rego, ministra de Joventut i Infància.

Crítiques a Carles Campuzano per les seves declaracions sobre les menes

Les paraules de Carles Campuzano han generat un debat intens. Molts han criticat que es destinin tants diners públics a l'acolliment d'immigrants il·legals en un moment en què la sanitat està col·lapsada, que la qualitat del sistema educatiu a Catalunya estigui en dubte pels mals resultats de l'informe PISA o que la ciutadania hagi de fer front a una pujada d'impostos generalitzada. Una de les més crítiques ha estat Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, que ha expressat que "no necessitem més fons especials ni partides pressupostàries per acollir menes, necessitem tornar-los a les famílies i al rei del Marroc".