Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès amb cara seriosa i de fonde una cua d'immigrants il·legals arribats a les Canàries
POLÍTICA

La Generalitat assumeix per primera vegada que té un problema amb l'arribada de menes

Ha demanat al Govern recol·locar a altres llocs d'Espanya els menors que arriben a Catalunya

El Govern de Pere Aragonès ha mantingut fins ara un esforç encomiable per sostenir el seu relat. Aquest consisteix a negar que hi hagi una crisi migratòria a Catalunya i continuar promovent l'acollida de refugiats. Però l'arribada massiva de mena ha fet que es donin de cara amb la realitat, i reconeguin per primera vegada que sí que hi ha un problema.

El 2023 van arribar dues mil menes més del que s'esperava, un augment del 117% que va desbordar completament les previsions del Govern. El problema de l'arribada massiva de menors no acompanyats persisteix, fins al punt d'haver de demanar ajuda al Govern. Amb això, el Govern de Pere Aragonès reconeix que sí que hi ha un problema.

El govern català ha demanat al Ministeri d´Inclusió, Seguretat Social i Migracions que reparteixi en altres comunitats les menes que arriben a Catalunya. El secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, ha assenyalat que “estem acollint” els menors que arriben a les Canàries, del sud de la península i d'altres comunitats. La realitat és que malgrat el relat del Govern, el sistema català de protecció no se'n pot fer càrrec, i per això demanen ajuda a l'administració central.

Sistema desbordat i petició urgent

La situació és tan desesperada que molts d'aquests adolescents acaben havent de dormir a les comissaries dels Mossos. Ara, Amorós es queixa que “no han arribat a Catalunya nedant o amb vaixell”. I recorda que “hi ha una administració central que s'encarrega del flux i el control de la immigració al nostre país”.

La Generalitat diu atendre una mitjana de 70 arribades a la setmana, fet que suposa 300 al mes. Això ha desbordat el sistema dʻacollida a Catalunya, amb una capacitat molt inferior de places per atendre'ls. Un altre dels problemes és que la majoria arriben de forma espontània, i el sistema els ha d'atendre.

“Amb els repartiments pactats amb totes les comunitats no ens ha tocat acollir ni un centenar de nenes de les Canàries. Però de forma espontània arriben a Catalunya entre 60 i 70 infants migrants cada setmana que hem d'atendre”, lamenta Amorós. El govern català es torna a queixar dels fons rebuts per l'Estat.

Els propers sis mesos

El govern català demana dues coses, un repartiment equitatiu dels menors no acompanyats i fons econòmics d'acord amb l'increment. “El que demanem és que pugui fer un repartiment equitatiu dels que estan arribant també a la península. Sabem que aquestes arribades de les Canàries ens impactaran en els propers sis mesos”, ha afirmat Amorós.

Davant la situació d'urgència, el Govern ha obert equipaments d'emergència, que no obstant seran insuficients si la cosa segueix igual. Per això, han demanat al Govern una solució urgent al problema. Si aquest ajut no arriba, el pas següent serà buidar els centres d'acollida per poder acollir nous arribats.

Segons Amorós, la Generalitat atén uns dos mil joves "que han complert la majoria d'edat, estan treballant però no troben un habitatge per emancipar-se". El Goven fa la següent crida: “Qui estigui buscant un llogater, que sàpiga que hi ha joves capacitats, resilients i amb feines estables que poden fer front als rebuts i que necessiten una oportunitat”.

➡️ Política

Més notícies: