Imatge de l'entrada de la presó Brians 2 amb una furgoneta dels Mossos passant per davant
POLÍTICA

Els ex MENA provoquen el caos a les presons catalanes

Fonts penitenciàries expliquen a E-Notícies que els joves estrangers no acompanyats són majoritàriament qui causen més problemes a les presons de Catalunya

La gestió de la immigració és una qüestió que ha irromput a l'agenda política els darrers dies, sobretot a Catalunya. Es tracta d'un tema que afecta diversos fronts i un d'ells és la situació que es viu a les presons catalanes.

Amb dades del desembre del 2023, un 50,3% dels interns a les presons catalanes són estrangers, quan representen el 21% del total de la població. Tot i això, fonts penitenciàries consultades per E-Notícies asseguren que “si entres a una presó, no et fa aquesta sensació. La sensació és que hi ha moltíssims més immigrants que no pas persones autòctones”. I és que, dins del 49,7% de població reclusa que no és estrangera, també n'hi ha de nacionalitzats que, sent legalment espanyols, provenen d'altres països i cultures.

Els ex MENA, un problema a l'alça

Aquestes mateixes fonts penitenciàries no tenen dubtes que “la majoria d'interns” que causen problemes a les presons catalanes “són immigrants. Concretament els joves magribins que han vingut a Catalunya sense acompanyament”, és a dir, els que al seu dia van ser MENA i que van deixar de ser considerats com a tal en complir la majoria d'edat. “És una passada com arriben a liar-la”, ens comenten.

Majoritàriament, aquests ex MENA solen anar a presons per a joves, on hi ha reclusos d'entre 18 i 21 anys. "Però allà es lia cada una amb aquesta gent" que obliguen les institucions penitenciàries a "posar en centres d'adults els que la fan més grossa, tot i que no tinguin encara els 21 anys", pels problemes que generen "cada dos per tres” als centres per a joves.

Això fa que aquests joves conflictius s'acabin repartint per diverses presons i mòduls, fins i tot “aquells mòduls que estan destinats a interns que s'esforcen per obtenir permisos i beneficis penitenciaris”. Això acaba provocant que aquests ex MENA “desestabilitzin totalment el mòdul i perjudiquin molt la resta de reclusos que volen rehabilitar-se”, segons expliquen aquestes fonts penitenciàries a E-Notícies.

Per edats, la franja de joves d'entre 18 i 25 anys representen el 13,3% de la població reclusa, segons dades de la Generalitat del desembre del 2023. D'aquests, només una part són antics menors estrangers no acompanyats. El que sí que se sap és que els immigrants són una majoria a la franja d'edat entre els 18 i els 25 anys: un 72,4%.

El que queda clar escoltant el testimoni dels que tenen un contacte directe i diari amb les presons, és que els que al seu dia van ser MENA han esdevingut un dels principals problemes penitenciaris a Catalunya.