Home amb vestit blau i corbata marró parlant en un podi.
POLÍTICA

Un sector crític d'ERC demana la dimissió de Gabriel Rufián

El grup parlamentari d'ERC a Madrid és un reflex de la guerra en què el partit està empantanat

La guerra interna d'un partit afecta tots els membres. Que guanyi un o guanyi un altre implica canvis molt profunds en el repartiment del poder i dels seus beneficis aparellats (alts salaris, per exemple). Això explica que les guerres internes siguin molt més crues i violentes que la competència amb altres partits.

I si un partit ens ofereix ara mateix la màxima expressió d'una guerra interna, aquest partit és ERC. Durant les últimes setmanes, els republicans han copat portades per totes les males arts que han fet servir contra propis i aliens. Des de burlar-se de membres d'Alzheimer fins a simular amenaces falses, com va passar amb el ninot de Junqueras.

L'última cosa que vam saber de la guerra interna és que Junqueras va assegurar que no coneixia "la B" i que li feia vergonya el que ha fet el seu partit. I va enviar un avís a navegants: si guanyo, va dir, faré una neteja profunda. Això va portar Marta Rovira al límit de la indignació, que va dir que “quan arribi el moment” ho explicarà tot.

Marta Rovira i Oriol Junqueras aixecant els braços en un esdeveniment exterior.

La cúpula del partit, doncs, acapara tota l'atenció mediàtica i política. Però no és menys cert que hi ha molts altres grups i sectors en què la tensió també és evident. I un dels sectors de què gairebé no es parla és del grup parlamentari d'ERC a Madrid.

La tensió republicana a Madrid

El grup parlamentari d'ERC al Congrés és un microcosmos força representatiu de la guerra interna del partit. D'entrada, el grup el dirigeix Rufián, junquerista d'estricta (i discreta) observança. Ha estat un dels defensors de l'estratègia d'obrir espais ideològics i no limitar-se a la qüestió nacional.

La següent figura amb més pes al grup parlamentari és Teresa Jordà. L'exconsellera d'Acció Climàtica no només està amb el sector Rovira, sinó que fa campanya activa per aquesta candidatura. Finalment, cal destacar que l'última persona a incorporar-se al grup, Etna Estrems, va ser una fèrria defensora de votar 'no' a l'acord amb el PSC.

És a dir, que la competència és entre Jordà i Rufián. L'únic que faltava era que es pronunciés la tercera candidatura, Foc Nou, que és la d'Alfred Bosch. I un dels membres més destacats d'aquesta candidatura, Joan Puig Cordon, s'acaba de pronunciar i ha disparat contra Rufián.

Alfred Bosch, amb un llaç groc a la solapa, parlant en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya, sobre un fons blau.

Dures crítiques a Gabriel Rufián

En un missatge a les xarxes socials, Puig s'ha referit a la recent dimissió de Montse Bassa, germana de Dolors Bassa. Segons Puig, el que hauria d'haver-hi dimitit és Gabriel Rufián. “Impresentable”, així ha qualificat Puig la gestió de Rufián al capdavant del grup parlamentari:

Certament, els sectors més indepes d'ERC són els més crítics amb la gestió de Rufián, que és un replicador de l'estratègia de Junqueras. Aquests sectors entenen que la causa independentista no és afavorida per l'estratègia de privilegiar l'eix ideològic sobre l'eix nacionalista. Però disputes al marge, el que és cert és que durant els últims anys ERC ha perdut força diputats al Congrés.

D'altra banda, aquest missatge ha aconseguit força visibilitat i molts simpatitzants d'aquest sector han mostrat el seu menyspreu per la figura de Rufián.

"Una de les històries més absurdes d'ERC és la promoció d'aquest actor", "Montse Bassa se n'ha anat per no passar més vergonya". “Teniu un gran problema[amb Rufián], ja no el controleu”, deien alguns dels usuaris.

➡️ Política

Més notícies: