Etna Estrems, diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, somrient davant d'un fons taronja.
POLÍTICA

Qui és Etna Estrems, la nova diputada d'ERC al Congrés

Defensora del 'no' a la consulta per fer president Illa, Estrems substitueix Montse Bassa a Madrid

La regidora d'ERC a l'Ajuntament de l'Escala, Etna Estrems, creix dins del partit i serà diputada al Congrés. Ho fa en substitució de Montse Bassa, que ha estat a Madrid des del 2019.

A les passades eleccions generals de juliol, Estrems anava de número tres per Girona. En principi, no li hauria d'haver tocat a ella substituir Bassa, sinó a Joan Margall. Però, segons ha informat la delegació d'ERC a Girona, Margall ha renunciat a l'acta per motius personals i professionals.

Montse Bassa parla en un micròfon en un auditori amb seients de fusta i entapissats en vermell, mentre que altres persones estan assegudes al voltant.

A més de regidora, Estrems també és consellera comarcal des de l'any 2015. De marcada orientació progressista, l'ara diputada Estrems s'ha destacat al moviment feminista i a les polítiques animalistes. També per haver-se mostrat en contra de fer president Salvador Illa.

Segons les seves publicacions a les xarxes socials, Estrems era una ferma defensora del 'no'. En una publicació del 30 de juliol passat, afirmava no veure “ni un avantatge en un acord per fer president Salvador Illa”. Com altres crítics de l'acord, Estrems considera Illa un “espanyolista” i no veia garanties en el compliment dels acords:

Guerra interna i externa

Per part seva, l'ara exdiputada, Montse Bassa, té un especial pes simbòlic dins d'ERC. El motiu és que és germana de l'exconsellera Dolors Bassa, que va estar a la presó. Novament, no s'han donat raons de dimissió més enllà dels motius personals.

En un comunicat, ERC remarca "el seu esforç als camps de la lluita repressiva i la llengua catalana han estat claus per aconseguir els èxits, com la llei d'amnistia o que es pugui parlar català al Congrés".

Dolors Bassa, exconsellera d'ERC, parlant en un acte polític

Fa dos mesos, tant Montse Bassa com la seva germana van signar un manifest que demanava la renovació de la cúpula. Entre les signants, també hi havia Teresa Jordà, l'actual número dos del Congrés.

Amb aquesta nova incorporació d'Estrems al grup parlamentari d'ERC al Congrés, s'amplia una mica més la guerra interna del partit. El portaveu parlamentari, Gabriel Rufián, és del sector d'Oriol Junqueras. I el futur de Rufián i de Teresa Jordà dependrà del que decideixi ERC al proper Congrés.

➡️ Política

Més notícies: