Home amb ulleres i vestit parlant davant de dos micròfons.
POLÍTICA

Nova derrota judicial de Carles Puigdemont a Europa: Quines conseqüències tindrà?

Es complica també el futur polític de Toni Comín, que cada vegada té més difícil recollir l'acta d'eurodiputat

L'expresident Puigdemont ofereix dues classes de notícies: les polítiques i les judicials. Aquestes últimes estan més d'actualitat que mai, tenint en compte la multitud de fronts jurídics que Puigdemont té oberts. En menys de dues setmanes, per exemple, ja acumula tres notícies d'àmbit judicial.

Fa dues setmanes, el jutge Llarena va insistir que la llei d'amnistia no es podia aplicar al delicte de malversació. Així mateix, la setmana passada, també el magistrat Llarena enviava als jutjats de Barcelona la investigació per la fugida de Puigdemont a Barcelona.

La tercera notícia és d'avui mateix i té a veure amb la justícia europea. Novament, la Unió Europea torna a donar l'esquena al processisme. Amb les últimes decisions dels jutges europeus, Junts i ERC ho tenen cada cop més difícil per dir que Europa és el seu salvavides.

Carles Puigdemont parlant a un micròfon amb una bandera catalana de fons.

Tajani tenia raó

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat el recurs que van presentar Puigdemont i Comín contra l'expresident de l'europarlament, Antonio Tajani. Així mateix, aquesta decisió del TJUE confirma l'anterior decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que es va pronunciar a la mateixa línia.

En essència, la justícia europea dona la raó a Antonio Tajani. Perquè va ser Tajani qui, el 2019, va negar a Puigdemont i a Comín la seva condició d'eurodiputats. El criteri que va seguir Tajani va ser el del reglament, que diu que són els Estats els que remeten a la Unió Europea la llista d'eurodiputats.

En el cas d'Espanya, els eurodiputats electes han d'anar a Madrid a jurar la Constitució. Tot seguit, la Junta Electoral Central envia a Europa el nom i el partit dels eurodiputats. I com tothom recordarà, ni Puigdemont ni Comín es van presentar a Madrid perquè no volien ser detinguts.

Pla general del Parlament Europeu amb la bandera europea presidint la sala

“El president del Parlament[Tajani]es va limitar a fer el que estava obligat a fer. Prendre nota de la llista de diputats electes notificada per les autoritats espanyoles, que constituïa per a ell una situació preexistent derivada de decisions que s'havien adoptat a un nivell nacional”. Així argumenta el TJUE la seva presa de posició a favor de Tajani.

Complicacions per a Comín

En el cas de Puigdemont, aquest nou cop judicial és més aviat un cop de credibilitat al relat. L'expresident ja no és eurodiputat i el seu objectiu ha deixat de ser la immunitat de l'escó. El que sí que té un problema és Toni Comín, que des de les últimes eleccions europees encara no ha pres possessió de l'escó.

L'exconseller de Salut de la Generalitat de Catalunya Toni Comín intervé a l'acte del Consell de la República a Perpinyà (França) el 29 de febrer de 2020

Fa dos mesos, al juliol, Comín tenia la seva particular guerra amb l'actual presidenta del parlament, Roberta Metsola. L'exconseller Comín va parlar que Metsola “llançava una ombra de sospita vergonyosa sobre la legalitat” de la seva decisió de no reconèixer-lo com a eurodiputat.

Davant d'això, va explicar que havien presentat cautelaríssimes davant del TJUE. “Confiem que en les properes setmanes ens donaran la raó seguint la seva pròpia jurisprudència”, va dir Comín. Però no ha estat el cas.

Alguns membres destacats de Junts han mostrat el seu suport a Comín. El secretari general, Jordi Turull, ha insistit que “seguirem lluitant”:

Però el cert és que això posa més obstacles al futur judicial i polític de l'exconseller Comín. Ara com ara, no té accés al Parlament Europeu i s'esgoten les vies per impugnar les decisions judicials. Per part seva, la presidenta Metsola ja va avisar que, per a ella, la decisió del TJUE seria la determinant per decidir si li atorgava l'escó a Comín.

➡️ Política

Més notícies: