Salvador Illa es reafirma en el seu projecte: explotar el buit polític del processisme
El president de la Generalitat no surt del guió de la investidura i insisteix en un Govern aferrat a la 'realitat'
“Un Govern aferrat a la realitat” i enfocat a la “Catalunya real”, així ha començat Salvador Illa el seu discurs al debat de política general. A més de posar en marxa la seva intervenció, aquestes paraules són una crítica vetllada a l'expresident Puigdemont, que aquesta setmana va acusar Illa de no conèixer la “Catalunya real”.
Gran part del discurs del president ha estat marcat per la necessitat, ha dit, d'assumir la “realitat”. En aquest sentit, ha estat un discurs amb una aroma crítica a la inoperància processista dels darrers anys. "Garantirem estabilitat, certesa i previsibilitat", ha assenyalat Illa, que també ha descartat qualsevol possibilitat de "confrontació" entre institucions.
El president de la Generalitat, en definitiva, ha donat per descomptat que “s'obre una nova etapa” a Catalunya.
El problema de l'habitatge: 4.400 milions d'inversió fins al 2030
Illa ha situat l'habitatge com a prioritat de la legislatura. "L'actual situació és insostenible, sobretot per als joves", ha dit. “No valen excuses”, ha insistit, després de fer una trucada general a tots els sectors socials. Sobre les possibles solucions, Illa ha portat algunes novetats destacades.
Entre elles, un programa d'habitatge públic de 50.000 habitatges fins al 2030. Això mobilitzarà una inversió total de 4.400 milions d'euros, que és la inversió més gran en habitatge de totes les comunitats autònomes d'Espanya. Així mateix, ha anunciat una ampliació de sòl per a habitatge públic, més col·laboració amb les promotores i agilització dels tràmits, que ha promès que es reduiran un 50%.
Vinculat a això, Illa també ha tingut algunes paraules per a l'assumpte econòmic. Aquest és un Govern “a favor de la prosperitat”, ha dit, abans de convidar que les empreses “vinguin” a Catalunya. Es tracta d'una altra crítica a l'ocurrència de Junts de fa uns mesos, que va demanar multar les empreses que van fugir el 2017.
I és que, més enllà de l'èmfasi en les polítiques “socialdemòcrates” i en el “repartiment de la riquesa”, és clar que el PSC ha assumit les peticions dels sectors econòmics de Catalunya. L'objectiu de fons és que "Catalunya torni a liderar l'economia d'Espanya".
I encara que hagi estat de passada, Illa ha plantejat diverses crítiques a Isabel Díaz Ayuso. Sense referir-s'hi, Illa ha carregat contra les rebaixes fiscals de Madrid, que remarquen el greuge comparatiu amb Catalunya, un "infern fiscal" per a les patronals.
Illa ha fet d'altaveu de Pedro Sánchez, que ja va dir que la federalització fiscal d'Espanya només és possible amb “corresponsabilitat fiscal” entre comunitats. És a dir, que ningú no esperi rebaixes d'impostos per part del Govern del PSC.
Seguretat, infraestructures i el meló del finançament.
“Amb la seguretat ciutadana no s'hi juga”, s'ha reafirmat Illa, que ha insistit que la política de seguretat és “progressista”. Fins i tot ha tingut paraules directes contra l'okupació, que “dissol els barris”, ha dit. "Sense seguretat no hi ha democràcia", ha conclòs. Com ja s'ha explicat a E-Notícies, el PSC ha pres bona nota de l'interès electoral d'aquest problema i ha endurit el discurs.
Sobre les infraestructures, ha recordat que “seguim en sequera” i que Catalunya ha “perdut molt de temps” en matèria energètica. També ha assenyalat que durant el primer trimestre del 2025 tindran informe tècnic sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. Però segons les paraules presents i passades és clar que Illa està a favor de l'ampliació de l'aeroport.
Finalment, Illa ha obert l'enorme meló del sistema de finançament per a Catalunya, que en teoria, segons el PSOE, s'estendrà a la resta d'Espanya. "Hi haurà un nou sistema de finançament.", ha dit. També ha assegurat que es complirà l'acord pactat amb ERC. Segons ha remarcat, el concert econòmic “no va contra ningú” i és a "l'ADN" progressista.
Assistim, doncs, a un programa de màxims amb orientació socialdemòcrata. Al marge de les seves habituals reivindicacions del “treball”, la “discreció” i el “diàleg”, Illa ha demanat diverses vegades el suport de la càmera. Sembla difícil: l'oposició està més fragmentada que mai i la tensió social amb alguns problemes (seguretat, immigració i habitatge) ara com ara s'acumula.
Més notícies: