Pressió de la patronal catalana per acabar amb 'l'infern' fiscal de Catalunya
Foment dona per amortitzat el debat de la independència i ara toca parlar d'impostos i del model de finançament
Més d'una vegada, la patronal catalana ha criticat el tàndem d'inseguretat jurídica i d'alta fiscalitat que hi ha a Catalunya. En aquest sentit, els seus retrets més recents han estat per a Junts, que insisteix en la idea de multar les empreses fugides.
En matèria d'impostos, Foment qualifica "d'infern" la fiscalitat catalana, que és la que té més gravàmens propis de tot Espanya. La setmana passada van presentar vuitanta propostes per intentar reconduir la situació i, sobretot, avançar-se a l'escenari que ja donen per descomptat.
Aquest no és altre que la translació del protagonisme polític des de la independència fins al debat sobre un nou model fiscal per a Catalunya. O sigui, la mutació política del procés, que sembla que estarà a les mans del PSC. La intenció de fons de Foment és la que, amb molta fe, sempre ha defensat Sánchez Llibre. És a dir, que Catalunya torni a ser motor econòmic d'Espanya. Cosa que passa per la creació d'un clima impositiu més lax per, en resum, competir amb Madrid.
Les propostes de Foment
Foment apunta que l'alta fiscalitat catalana és una barrera per a la inversió, és a dir, per evitar que la gent se'n vagi de Catalunya. Al marge, és clar, de l'augment de la inseguretat jurídica i de la complexitat burocràtica. De fet, un dels punts que van debatre els candidats dilluns passat va ser la complexitat burocràtica de l'administració catalana.
Sobre això, Foment assenyala que “la competitivitat del sistema fiscal de Catalunya és extremadament reduïda”. Proposen reduir la pressió fiscal sobre l'habitatge i reduir del 10 al 7% les transmissions patrimonials. Així mateix, demanen rebaixar el polèmic impost de successions a com a màxim un 5% entre parents propers. Pel que fa a l'IRPF, plantegen reduir tant el tipus mínim com el màxim.
A més de l'impacte sobre el teixit empresarial, l'alta fiscalitat dificulta la capacitat d'estalvi. Màxim amb un escenari que sembla que serà d'inflació continuada. A més, la limitació en la capacitat per capitalitzar-se – o sigui, per estalviar – afecta sobretot els més joves.
Segons FEDEA, les llars més joves destinen a pagar impostos el doble del que destinen les llars més grans. El motiu és simple i és que aquests darrers no paguen les cotitzacions socials d'un sistema de pensions totalment tensionat. Això significa que les rebaixes fiscals que pugui demanar Foment o qualsevol altre grup semblen difícils de portar-se a la pràctica si no és amb alguna mena de retallada a la despesa.
Més notícies: