Salvador Illa deixa enrere el bonisme i prioritza la seguretat
El president del Govern assegura que la lluita contra la delinqüència serà una 'política fonamental' del seu Executiu
Salvador Illa ha presentat aquest dijous al Parlament les que han de ser les línies mestres del nou Govern. El president de la Generalitat ha fet una declaració d'intencions explicant per on aniran (o haurien d'anar) els trets en l'etapa que acaba d'estrenar al capdavant de l'Executiu català.
Apostarà per donar “prioritat ambiental, social i econòmica”, parlant que el seu objectiu és que hi hagi “prosperitat” a Catalunya. També ha anunciat una “reforma de les administracions i serveis públics” per dotar-los de més recursos. Ha assegurat que l'acord sobre finançament aconseguit amb ERC "es complirà". I que “es pren molt seriosament” la qüestió de la llengua catalana i la reculada que hi ha del seu ús social.
"Desmuntar discursos d'odi" (mirant la bancada de Vox i Aliança Catalana). També la “sequera”, “Rodalies”, els pressupostos del 2025 o “donar importància i rellevància a la bona feina que fan els ajuntaments” seran altres de les línies a seguir, segons ell, del nou Govern. Un nou Govern que ha volgut deixar clar que serà “de tots i per a tots” i que té la intenció d'allunyar-se del “soroll”.
Tot i això, una de les qüestions que Salvador Illa ha volgut emfatitzar ha estat la de la seguretat. És una evidència que Catalunya viu una degradació imparable respecte de la delinqüència. Multireincidents que campen tranquil·lament pel carrer, apunyalaments diaris, les okupacions sent el pa de cada dia, augment d'homicidis, violacions i robatoris amb violència... Els comptes pendents en aquest sentit són molts i variats. I el nou president del Govern no ha volgut fugir del debat que preocupa cada cop més tots els catalans.
Salvador Illa ha volgut allunyar-se del bonisme que ha imperat a Catalunya els darrers anys. Venim d'un Govern, d'ERC, que negava l'auge de la delinqüència. I parlava de “percepcions” i “'bulos' d'extrema dreta” per maquillar la trista realitat als carrers catalans. En el seu discurs, el president ha deixat enrere el negacionisme delinqüencial que s'havia instal·lat a la classe dirigent els darrers anys. I ho ha fet parlant sense complexos, des de la seva visió, de les polítiques de seguretat.
Illa ha reivindicat les polítiques de seguretat com una cosa “progressista i d'esquerres”, que serà “fonamental” i “essencial” al seu nou Govern. "Si no hi ha seguretat, els equipaments que volem fer no tindran ús", ha dit. Deixant clar, així, que el fet que els ciutadans visquin amb por és una cosa real i que s'ha de solucionar. Un canvi més que significatiu respecte del discurs de Pere Aragonès, Joan Ignasi Elena i companyia.
En aquest sentit, ha volgut mostrar tot el suport a la nova consellera de l'Interior, Núria Parlón, i també als Mossos d'Esquadra, a qui ha tornat a traslladar la seva “màxima confiança”. De fet, algunes de les primeres mesures del Govern van encaminades a les polítiques de seguretat. Des de millorar la coordinació entre la policia catalana i la Guàrdia Urbana de Barcelona després d'una reunió amb l'alcalde Jaume Collboni, fins a la intenció de Parlón de “ser contundents amb les okupacions”.
De moment, només són bones paraules i bones intencions. Però, sens dubte, el canvi sembla evident respecte dels membres anteriors del Govern. Un canvi que, a més, no només interpel·la la conselleria de l'Interior. També a la de Justícia, encapçalada per Ramon Espadaler.
Salvador Illa ha anunciat "dotar de recursos" la justícia per poder frenar l'auge de la delinqüència. I és que, més enllà de la feina policial, el president de la Generalitat sembla tenir clar que el sistema judicial també necessita eines per lluitar contra una inseguretat creixent a Catalunya. I és que, ja se sap, que en moltes ocasions el problema de la inseguretat ja no es només una qüestió policial, sino també judicial.
Més notícies: