Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Salvador Illa posa la directa dins del PSC

Amb la confirmació d'ahir d'Aragonès com a candidat i ara de Salvador Illa s'aclareixen les pròximes autonòmiques

El tauler agafa forma. Ahir vam saber que el president Aragonès serà el candidat d'ERC i ara que Illa serà el del PSC. Com ja avancem des d'E-Notícies, Garriga i Fernández seran els candidats de Vox i PP, respectivament.

Candidats més o menys evidents

A excepció d'ERC, la confirmació de la resta de candidats era esperar. Potser una mica menys en el cas del PP, que va viure una petita guerra interna. Feijóo volia un altre perfil a Catalunya i es va intentar fer-li el llit a Alejandro Fernández, que al final s'ha mantingut. I com va avançar E-Notícies, Fernández serà amb gairebé tota seguretat el candidat del PP català.

El president del PP català, Alejandro Fernández, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya, el 26 de juliol del 2023, a Barcelona

Així mateix, vàrem avançar també la candidatura de Garriga per Vox. L'ara secretari general de Vox viu un moment daurat dins del seu partit. Després de la reestructuració interna que va fer Abascal, Garriga ha quedat com el número dos del partit: pes pesant.

El que va generar més morbositat va ser el cas d'ERC. El president Aragonès no aixecava ni aixeca passions i Junqueras, més enllà de la seva política d'amor, estava lògicament a les travesses. Però ahir mateix es va confirmar que Aragonès serà el candidat dels republicans: opta així a la reelecció en un moment difícil per al Govern.

La incògnita de Junts i AC

I després hi ha el que, segons les enquestes, està cridat a ser protagonista a les properes autonòmiques: Salvador Illa. Ha estat proclamat primer secretari del PSC per haver estat l'únic candidat. El congrés del pròxim març ratificarà aquesta decisió i, de passada, tractarà dos grans temes: l'Estatut i el finançament.

Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya

D'aquesta manera, ja estan disposades les peces a excepció de la de Junts, que intenta aterrar una altra vegada a la política a marxes forçades. Però, més enllà dels candidats, els temes que guiaran la campanya seran la qüestió migratòria i de seguretat. En menor mesura, la qüestió nacional i de la independència, que els partits processistes han deixat de banda de moment.

Una cosa que l'ANC intenta capitalitzar amb una llista cívica per ressuscitar el “mandat” del referèndum de l'1-O. Una altra gran incògnita serà l'impacte electoral d'Aliança Catalana. A falta de confirmació oficial, tot apunta que AC intentarà fer el salt al Parlament de la mà d'Orriols.

➡️ Política

Més notícies: