Muntatge amb un primer pla d'Olaf Scholz, amb un marc de foto al costat amb una imatge d'uns immigrants il·legals fent cua i de fons una bandera d'Alemanya
POLÍTICA

Alemanya dóna llum verda a les deportacions massives: en què consisteix la nova llei?

La dreta i la ultradreta voten en contra per considerar-lo insuficient

El parlament alemany ha votat aquest dijous a favor del projecte de llei de deportacions immigrants a gran escala. La mesura ha tirat endavant amb els vots afirmatius dels tres partits de coalició: el partit socialdemòcrata, el partit liberal i els verds. El centredreta i la ultradreta han votat en contra per considerar la llei “insuficient”.

El projecte de llei ve a complir la necessitat que va expressar el canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, el mes d'octubre passat. Es confirma així el viratge de l'esquerra alemanya al tema de la immigració. Al rerefons hi ha la crisi política d'un govern que està perdent suports a marxes forçades.

La setmana passada, milers de pagesos i ramaders van bloquejar el centre de Berlín en una demostració de força contra el govern. Les protestes del sector primari contra les retallades del govern tenen un calat més profund. És una impugnació total a l'Agenda 2030, que inclou el cansament de les polítiques migratòries.

Què diu la nova llei

La nova llei amplia el període de detenció dels immigrants de 10 a 28 dies perquè les autoritats puguin preparar la deportació. Només els menors quedaran al marge daquests procediments. A la pràctica, s'agilitzaran les deportacions per expulsar els nouvinguts que hagin entrat al país de manera il·legal.

En segon lloc, la llei amplia les competències de la policia per aplanar domicilis a la recerca de persones que s'amaguin per no ser deportats. La norma també escurça els terminis (de nou a sis mesos) perquè els immigrants puguin començar a treballar. Les prestacions s'amplien d'un any i mig a tres anys.

Finalment, els delictes d'odis per antisemitisme passen a ser considerats motiu per a una deportació. També es procedirà a l'expulsió “per motius racistes, xenòfobs, de gènere o orientació sexual”. En virtut de la nova llei, també augmentarà la quantia de les sancions per delictes de contraban.

Alguna cosa està canviant

El govern ha defensat la necessitat d'aquest canvi per garantir la seguretat interior del país, però la dreta i la ultradreta ho veuen insuficient. Segons les enquestes, el 44% dels alemanys creuen que la immigració és el principal problema. El mateix percentatge que considera un fracàs les polítiques de braços oberts als refugiats.

Una de les piragües que ha arribat al port de La Restinga, a 23 d'octubre de 2023, a El Hierro, Santa Creu de Tenerife, Tenerife, Canàries (Espanya)

Alguna cosa està canviant a Alemanya, on l'esquerra fins i tot s'obre a endurir les lleis d'immigració. El mateix partit Die Linke ha patit una escissió per part de la seva diputada Sahra Wagenknecht, que ha creat un nou partit antiimmigració. Les enquestes li donen un 13% de suports, i el situen com a quarta força.

Al cap dels sondejos continua estant el partit d'extrema dreta Alternative für Deutschland. Els identitaris ja compten amb un 28% i treuen onze punts al partit socialdemòcrata d'Olaf Scholtz. La llei de deportacions massives arriba dies després que el parlament francès aprovés un enduriment de la llei d'immigració.