Joan Ignasi Elena amb vestit blau i corbata vermella de peu davant d'un grup de persones uniformades amb barrets negres i rifles.
POLÍTICA

Joan Ignasi Elena s'acomiada d'Interior de la pitjor forma possible

El màxim responsable polític de la seguretat a Catalunya deixa el càrrec amb tres grans problemes damunt la taula

Per a molts, Joan Ignasi Elena s'ha convertit en el pitjor Conseller d'Interior de la Generalitat que es recorda. El caos viscut al voltant de la nova fugida de Carles Puigdemont dijous passat i les conseqüències que es van derivar del dispositiu fallit del qual ell n'era el màxim responsable, no han fet més que confirmar la seva nefasta gestió al capdavant de la seguretat a Catalunya.

Que el dispositiu per detenir Carles Puigdemont dijous passat va ser un fracàs ho evidencia la realitat. El líder de Junts no va ser detingut i ell assegura que ja és a Waterloo. I això que la cúpula dels Mossos sabien el dia, l'hora i el lloc on apareixeria un Puigdemont que seguia amb la seva ordre de detenció activa.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca

Després d'aquest fracàs estrepitós, les crítiques al màxim responsable de la seguretat a Catalunya no es van fer esperar, lògicament. I la gestió del postfracàs per part de Joan Ignasi Elena no va poder ser pitjor. El conseller de l'Interior en funcions culmina així una trajectòria més que discutible al capdavant del Departament. Tot i les moltes polèmiques que ha generat, hi ha tres crisis que Elena no només no ha pogut solucionar en els seus tres anys al càrrec, sinó que les ha alimentat o directament provocat.

1.- Pèrdua de credibilitat del cos de Mossos d'Esquadra

Una de les tasques importants que haurà d'assumir la futura consellera de l'Interior, Núria Parlón, és la de recuperar la credibilitat que ha perdut el cos dels Mossos d'Esquadra després de l'esperpèntica fuga de Puigdemont de dijous passat.

Els comandaments policials dels Mossos (amb Joan Ignasi Elena al capdavant) van ser la riota de mig món. Ja sigui per incompetència o per connivència, van ser incapaços de muntar un dispositiu eficaç per detenir Carles Puigdemont. Tothom sabia que el líder de Junts estaria a les 9 del matí a l'Arc de Triomf a Barcelona. I, tot i així, se'ls va escapar amagat en un cotxe.

Primer pla de Joan Ignasi Elena fent una roda de premsa

Tot i que els últims anys els Mossos havien adquirit un cert grau de prestigi gràcies a la bona feina dels seus agents, la cúpula l'ha dilapidat tota després de l'espectacle protagonitzat per Puigdemont dijous passat.

2- Enfrontament amb els sindicats

L'enfrontament entre Joan Ignasi Elena i els sindicats ve de lluny. Fa temps que els representants laborals dels agents dels Mossos critiquen l'abandonament del conseller de l'Interior. Des d'hores extra i plusos que no es volen pagar, la intenció de no indemnitzar una agent que va ser víctima d'abusos per part d'un metge d'Interior i comissaries en estats deplorables són algunes de les disputes que han tingut.

Si la situació ja era tensa, Joan Ignasi Elena ho va fer esclatar tot pels aires a la roda de premsa de divendres passat per justificar el dispositiu policial fallit que no va poder detenir Puigdemont. El conseller de l'Interior va atacar el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), acusant-lo de fer política en lloc de defensar els seus afiliats.

No era la primera vegada que intentava desprestigiar el sindicat majoritari d'agents de Mossos, però fer-ho en la que serà la seva última roda de premsa com a conseller i després de l'estrepitós fracàs de la no-detenció de Puigdemont, va ser la gota que va fer vessar el got. “No era fàcil, però ha aconseguit ser el pitjor conseller d'Interior que recordo. Ahir es va marcar un comiat en gestió digna del seu nivell i del seu equip. No rendir-li pleitesia és 'fer política'. Molta sort tingui però ben lluny dels Mossos”, escrivia el portaveu de SAP-FEPOL. La ruptura entre agents i la cúpula del cos (i el Departament) s'estén també a altres sindicats com SEGCAT o USPAC, que els darrers dies també han evidenciat el distanciament entre les dues parts.

3- La inseguretat, disparada a Catalunya

L'última gran crisi que deixa Joan Ignasi Elena a sobre de la taula després de tres anys cobrant més de 120.000 euros anuals és, segurament, la més important. O, almenys, la que afecta més directament la ciutadania.

Les xifres d'inseguretat a Catalunya s'han disparat des que està al comandament de la Conselleria. Si bé va accedir al Govern amb restriccions per la pandèmia, les dades de criminalitat ja han superat clarament les de l'any 2019. I, de fet, actualment tenim les pitjors dades delictives de gairebé la darrera dècada. Tot i això, el problema va més enllà.

I és que Joan Ignasi Elena no només ha estat el màxim responsable de la seguretat a Catalunya que ha vist com han augmentat gairebé tots els delictes, sobretot els més greus. A més, els ha negat constantment. Amb el seu negacionisme delinqüencial, Elena no ha parat de dir que “Catalunya és un lloc segur” i ha acusat mitjans de comunicació i els “'bulos' de l'extrema dreta” de ser els culpables que hagi augmentat “la percepció d'inseguretat”. Obviant que, amb dades oficials a la mà, la criminalitat ha augmentat dràsticament els últims anys. De fet, el 2023 va acabar amb un increment destacat de delictes com les violacions (+34,1%), els homicidis (+12,7%), les temptatives d'homicidi (+18,9%), els segrestos (+22,2%), els furts (+4,9%) o els robatoris amb violència i intimidació (+1,5%).

➡️ Política

Més notícies: