Salvador Illa bufant un petó en un esdeveniment públic.
POLÍTICA

Salvador Illa pren possessió: els 5 reptes del nou president de la Generalitat

El nou executiu català iniciarà la legislatura amb diverses crisis heretades del Govern de Pere Aragonès

Després de ser investit dijous passat, aquest dissabte Salvador Illa ha pres possessió del càrrec com a nou president de la Generalitat. Ho ha fet al Saló Sant Jordi de Palau i davant de la presència de personalitats com els expresidents Artur Mas, Quim Torra, Jordi Pujol o José Montilla o membres del Gobierno com Maria Jesús Montero, Fèlix Bolaño o Jordi Hereu. En les properes hores i dies coneixerem els consellers que l'acompanyaran al Govern, tot i haver-hi ja alguns noms confirmats.

A partir de la setmana que ve, el nou Govern començarà a caminar oficialment. El seu principal objectiu serà arreglar els desperfectes causats, ja no només per l'anterior executiu de Pere Aragonès, sinó pels 10 anys de 'procés' en què la Generalitat s'ha centrat en gairebé tot menys en la gestió.

Salvador Illa amb vestit fosc, amb la mà sobre el pit, i dos oficials de policia al fons.

Revertir l'evident retard en la qüestió de les energies renovables, la reindustrialització de Catalunya o posar ordre a una sanitat col·lapsada de la qual ja ni els nostres joves estudiants de medicina i infermeria volen formar part perquè els surt més a compte anar a l'estranger, en són només tres exemples. Tot i això, hi ha cinc carpetes prioritàries que el Govern de Salvador Illa haurà d'afrontar.

1.- Seguretat

La delinqüència està desbocada a Catalunya. El conseller de l'Interior del Govern Aragonès, Joan Ignasi Elena, ha deixat uns índexs de criminalitat disparats. Ja no només si les comparem amb les d'abans de la pandèmia, sinó que estem a les pitjors xifres de la darrera dècada.

Joan Ignasi Elena amb vestit blau i corbata vermella de peu davant d'un grup de persones uniformades amb barrets negres i rifles.

Joan Ignasi Elena s'ha passat la legislatura parlant de “percepcions” de la ciutadania i culpant els “'bulos' de l'extrema dreta” d'alimentar aquestes suposades “percepcions”. El seu negacionisme delinqüencial ha provocat que, mentre ell repetia el mantra que “Catalunya és un lloc segur”, el 2023 augmentessin de forma destacada delictes com les violacions (+34,1%), els homicidis (+12,7%), les temptatives d'homicidi (+18,9%), els segrestos (+22,2%), els furts (+4,9%) o els robatoris amb violència i intimidació (+1,5%).

Salvador Illa sempre ha reivindicat la importància de la seguretat en el seu discurs polític. Per solucionar el problema de la inseguretat a Catalunya, el nou president de la Generalitat delegarà les funcions d'Interior a Núria Parlón. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet tindrà el repte de revertir la nefasta gestió de Joan Ignasi Elena i afrontar l'auge de la delinqüència sense negacionismes ni bonismes.

2.- Impostos

De mica en mica, l'administració catalana ha anat ofegant els ciutadans amb més i més impostos. De fet, Catalunya és la comunitat amb més tributs propis de tot Espanya. El processisme, amb l'excusa de l'“Espanya ens roba”, ha empès Catalunya a l'infern fiscal que és actualment.

Tenim impostos desorbitats amb l'excusa del canvi climàtic, ara també s'han disparat els impostos per les escombraries (tot i que aquests no depenen de la Generalitat) i, per no parlar, dels tributs de successions, patrimoni i similars, on Catalunya s'ha convertit pràcticament una excepció a tot l'Estat.

En la qüestió dels impostos també hi ha un altre repte per al Govern de Salvador Illa. I no és cap altre que saber què passarà i com quedarà finalment l'acord entre el PSOE/PSC i ERC per al traspàs de les competències en matèria de recaptació de tributs. Cosa que va unida, també, al model de finançament de Catalunya i la resta d'autonomies.

3.- Immigració

El problema de la immigració desbordada ha anat agafant cada vegada més pes en el debat polític i social. Aquí, a tot l'Estat i també a Europa. Catalunya no te competències directes en immigració. Almenys de moment, ja que el PSOE i Junts tenen oberta una negociació per tractar aquesta qüestió.

Una parella de gent gran caminant per un carrer urbà, l'home porta una maleta amb rodes i la dona vesteix una vestimenta tradicional.

En qualsevol cas, mentre no hi hagi traspassos de competències (si és que n'hi ha algun dia), la Generalitat sí que pot impulsar polítiques per revertir la pressió migratòria a què està sotmesa Catalunya. I és que, per exemple, malgrat no tenir competències, el fet que Catalunya sigui l'única comunitat que atorga una paga als 'menes' fins als 23 anys, està generant un evident efecte crida entre els menors estrangers acompanyats que arriben a Espanya i que volen acabar fent cap a Catalunya.

4.- Justícia

La justícia és un altre dels focus que haurà d'atendre prioritàriament el nou Govern de Salvador Illa. Ja no només pel col·lapse generalitzat dels jutjats que acaben generant retards en les causes i, per tant, provocant a la pràctica la impunitat de segons quins delinqüents. Sobretot, els menys arrelats i que es poden permetre deixar-ho tot i anar-se'n a una altra comunitat o país de la UE.

Funcioneu-vos manifestant-vos davant de la presó de Brians, a Barcelona

La principal patata calenta de la Conselleria de Justícia és la caòtica situació que es viu a les presons catalanes. I és que els treballadors dels centres penitenciaris a Catalunya estan cada cop més farts d'haver de jugar-se la vida pel fet d'anar a treballar.

Fruit de les polítiques bonistes del Govern Aragonès, les agressions de reclusos a funcionaris s'han disparat els últims mesos i, fins i tot, el mes de març passat un pres va assassinar la cuinera del centre de Mas d'Enric. Un brutal assassinat que va obrir una divisió important entre treballadors i cúpula de la Conselleria comandada fins ara per Gemma Ubasart. Una divisió que només ha fet augmentar els últims mesos per l'immobilisme i fins i tot possibles negligències d'Ubasart i companyia davant de les comprensibles demandes dels treballadors.

5.- Educació

El baix nivell educatiu dels estudiants catalans és un fet. Així ho va evidenciar el darrer informe PISA, que va situar Catalunya a la cua d'Espanya i Europa. Des de fa anys, el processisme (especialment ERC) ha donat les claus de l'educació a sectors anomenats 'pedagogistes' que han anat arraconant conceptes com l'esforç o la memorització.

Ara, el nou Govern de Salvador Illa té el repte de revertir anys de polítiques nefastes que han enfonsat el nivell de l'educació a Catalunya, quelcom que té conseqüències greus en la formació dels nens i joves catalans, que són, al cap i a la fi cap, els que hauran de tirar endavant la Catalunya del futur.

➡️ Política

Més notícies: