Núria Parlón, vestida amb una jaqueta i una camisa, és davant d'un fons vermell amb text blanc.
POLÍTICA

Núria Parlón, la futura consellera de l'Interior que Rufián va desafiar sense èxit

L'actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet assumirà un dels càrrecs més complexos del Govern

A l'espera de conèixer qui formarà part del Govern de Salvador Illa, hi ha un nom que ja va confirmar Salvador Illa en campanya electoral. És el de Núria Parlón, que el futur president va assegurar que assumiria la Conselleria de l'Interior, una de les més complexes de l'Executiu català.

Qui és Núria Parlón? Alcaldessa de 'rebot', quatre majories absolutes i la cara del fracàs de Gabriel Rufián

Nascuda a Barcelona el 1974, Núria Parlón és l'actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. És una de les figures més destacades del PSC, que forma part de l'executiva dels socialistes catalans i que compta amb una àmplia experiència en la política local.

Porta al capdavant de Santa Coloma des de l'any 2009 quan va ser designada alcaldessa després de la dimissió de Bartomeu Muñoz, que va renunciar al càrrec després de veure's implicat a la trama de corrupció urbanística coneguda com el Cas Pretòria. En aquell moment, Parlón exercia de regidora de Serveis Socials i Salut Pública.

Persones assegudes en una taula durant una reunió de la Comissió Executiva del PSC, amb un fons vermell que inclou el logotip del partit i el lema

Tot i accedir al càrrec de 'rebot', Núria Parlón s'ha convertit en tota una eminència en la política local. Des de llavors, s'ha presentat a quatre eleccions municipals (2011, 2015, 2019 i 2023). I, en totes, va arrasar amb quatre majories absolutes. L'hegemonia de Parlón al capdavant de Santa Coloma és incontestable.

A les eleccions municipals de l'any passat, la futura consellera de l'Interior es va enfrontar a Gabriel Rufián, que va ser el candidat d'ERC. El diputat republicà tenia l'objectiu d'evitar una nova majoria absoluta de Parlón. Rufián no li va fer ni pessigolles i Parlón va revalidar sense problemes l'alcaldia del municipi amb una nova majoría absoluta després d'aconseguir el 51,34% del total de vots.

Els complicats reptes de Núria Parlón al capdavant d'Interior

Núria Parlón no tindrà una empresa fàcil en el seu futur repte en la política catalana. La Conselleria de l'Interior té diversos problemes a sobre de la taula després de la nefasta gestió de Joan Ignasi Elena al capdavant del Departament a la darrera legislatura.

Home pensatiu assegut en un banc de fusta en un entorn formal.

La delinqüència està disparada a Catalunya. Tot i els intents d'Elena d'ocultar aquesta realitat amb el seu negacionisme delinqüencial, les dades oficials evidencien una tendència preocupant a l'alça de gran part dels delictes a Catalunya.

A més, també haurà de gestionar la crisi generada als Mossos d'Esquadra després del trist espectacle que es va viure dijous amb la fugida de Carles Puigdemont, quan va reaparèixer després de gairebé set anys fugat de la justícia. El cos policial, amb els seus responsables polítics al capdavant, ha quedat més en dubte que mai després que l'expresident pogués passejar-se per Catalunya sense ser arrestat malgrat l'ampli dispositiu policial al Parc de la Ciutadella (amb Operació Gàbia a tot Catalunya inclosa).

Els sindicats d'agents de Mossos van esclatar contra aquests dirigents policials, responsables del "ridícul" viscut dijous. De fet, aquests mateixos sindicats fa temps que critiquen Joan Ignasi Elena per la seva incapacitat de ser el màxim responsable de la seguretat a Catalunya. I aquest serà segurament el gran repte de Núria Parlón: estar a l'alçada, a diferència d'Elena, d'un dels càrrec més complexos del Govern.

➡️ Política

Més notícies: