Muntatge de Joan Ignasi Elena i dues patrulles de Mossos d'Esquadra
POLÍTICA

Catalunya, el paradís de la delinqüència

Les dades deixen en evidència el relat bonista del Govern i el conseller de lʻInterior Joan Ignasi Elena

El Govern, de la mà del seu conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, fa temps que escampa la idea que a Catalunya no hi ha un problema amb la delinqüència i que bàsicament el que hi ha és un problema de la percepció de la inseguretat per part de la ciutadania.

Tot i això, la realitat és la que és. I així ho demostren les dades oficials i fins i tot declaracions dels comandaments dels Mossos d'Esquadra. L'augment de la criminalitat a Catalunya a l'inici del 2024 se centra, sobretot, en els delictes contra la llibertat sexual (entre ells les violacions) i també en els delictes de lesions per baralla tumultuària. Però el problema de Catalunya va més enllà.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

No és cap novetat la proliferació de plantacions de marihuana a tot el territori català. De fet, Catalunya ja és considerada un dels principals "jardins de marihuana" d'Europa, assenyalen diversos responsables policials. La detenció de bandes dedicades al cultiu i distribució d'aquesta droga és una constant en els darrers anys. És evident que Catalunya s'ha convertit en un paradís per a molts narcos que han decidit instal·lar-hi la base d'operacions.

Aquest problema, a més a més, genera altres problemes igual o més greus. I és que aquesta instal·lació de bandes dedicades al narcotràfic a Catalunya també comporta la proliferació d'enfrontaments violents, assassinats i tinença d'armes de guerra. Tot i els esforços policials, moltes vegades no tenen els efectius i material necessaris per lluitar contra el fenomen de la marihuana a Catalunya.

Al problema de la marihuana cal afegir-hi ara el problema de l'haixix. La pressió policial dels darrers mesos i anys a la costa sud de la península ha trasllat a Catalunya el desembarcament de fardells per part de narcobandes procedents del Marroc. Així, el territori català s'ha acabat convertint no només en un paradís respecte als narcos de la marihuana, sinó també un dels principals ports d'entrada d'haixix a Europa. La mateixa cúpula dels Mossos admet que és un problema que cada cop els preocupa més.

Imatge del detingut durant la reconstrucció dels fets.

L'explicació que Catalunya s'hagi convertit en un paradís per als narcos no només és la inferioritat de la nostra policia per combatre'ls. També té a veure amb el codi penal. Les penes relacionades amb el tràfic de droga són inferiors a altres països d'Europa, encara que aquestes mateixes penes poden acabar incrementant-se si s'hi afegeixen delictes d'organització criminal i similars.

D'aquesta manera, Catalunya no sols ha d'afrontar el problema del que seria la criminalitat corrent, la que gran part dels ciutadans poden patir pels carrers catalans en el seu dia a dia. Els moviments de les bandes dedicades al narcotràfic, especialment a la marihuana i a l'haixix, posen damunt la taula un altre problema més per a una policia desbordada que, moltes vegades, està lligada de mans i peus per poder combatre aquest fenomen.

Catalunya, líder de violacions i robatoris amb violència

Més enllà del problema del narcotràfic, Catalunya també té el dubtós honor de liderar els casos de violacions i dels robatoris amb violència.

Segons va publicar recentment Datadicto, les tres províncies de tot Espanya que acumulen més agressions sexuals per cada milió d'habitants són catalanes. Barcelona (45,3 casos per cada milió d'habitants) a la primera posició, Tarragona (45) a la segona i Lleida (36,4) a la tercera. Totes tres superen clarament altres zones com Madrid (27), València (20,9) o Saragossa (19,6).

Passa el mateix amb els robatoris amb violència. Tres de les cinc províncies amb més casos per cada milió d'habitants són de Catalunya. El rànquing el lidera Barcelona (908), seguida a molta distància de Madrid (419,5), Girona (361), València (346,8) i Tarragona (344,2).

Un Sant Joan negre

En tot aquest context, la jornada negra viscuda aquest Sant Joan a Catalunya no fa més que confirmar l'auge de la delincuencia en tot el territori català. Un tiroteig amb armes de guerra entre clans d'ètnia gitana que va acabar amb dues persones mortes i l'apunyalament d'un jove a mans d'un magrebí, sumat als més de 55 detinguts que va efectuar la policía aquella nit, no deixen de ser una mostra més del descontrol de la criminalitat a casa nostra en els darrers mesos i anys.

➡️ Política

Més notícies: